Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, se numără printre cei 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize" (Premiul global pentru profesori), un fel de "Oscar al educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

Anunţul a fost făcut pe site-ul competiţiei, iar Tanc este singurul dascăl român nominalizat.

"Topul nostru 50 vine din toate colţurile globului. Predând în oraşe sau sate, aceştia pledează pentru incluziune şi pentru drepturile copilului, integrează migranţii în săli de clasă şi dezvoltă abilităţile şi încrederea elevilor. Toţi sunt campioni pentru schimbare şi îşi inspiră studenţii şi comunităţile din jurul lor. Vă rugăm să vă alăturaţi nouă pentru a-i felicita!", se arată pe site-ul Global Teacher Prize.

Finalistă pentru prima oară

Profesoara din Oradea se declară onorată de această nominalizare, cu atât mai mult cu cât o singură profesoară din România a mai fost selectată în Top 50, în anul 2016, fiind vorba de Manuela Prajea, care azi predă în America.

Câştigătorul va fi anunţat probabil spre finalul anului, iar ulterior va avea loc şi o ceremonie de premiere, unde i se va înmâna cecul de 1 milion de dolari, răsplata premiantului. Înainte de pandemie, această festivitate atrăgea şi numeroase vedete cunoscute în lumea întreagă.

Modestă, Mirela Tanc nu crede că va fi marea câştigătoare. "Nici măcar eu, o optimistă, nu-mi imaginez asta. Dar sunt oricum foarte onorată", a declarat dascălul, joi, pentru BIHOREANUL.

Aceasta a mai fost nominalizată la acest premiu, dar n-a mai fost selectată printre finalişti.

Profesoara altfel

Graţie faptului că este inovatoare şi foloseşte tehnologia modernă în lecţiile pe care le predă elevilor de la "Oltea Doamna", Mirela Tanc a primit, de-a lungul anilor, mai multe premii, iar gigantul IT Microsoft a numit-o chiar cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală şi de Est.

Înainte de pandemie, Mirela Tanc a folosit aplicaţii pentru comunicare la distanţă, precum Skype, pentru a-i ajuta pe elevii ei să intre în dialog cu scriitori şi jurnalişti din lume. De asemenea, ea foloseşte aplicaţii precum Kahoot ori Minecraft pentru a preda limba română, dar şi pentru a-i testa pe elevi.

"Elevii născuţi în epoca hyperlinkului şi a căutării instantanee pe Google tind să-şi piardă repede răbdarea în faţa unor profesori care dictează din manuale şi din cărţi, care n-au cunoscut încă revoluţia multimedia. Vă puteţi imagina cât de "slow-motion" trebuie să li se pară o oră de 50 de minute de expunere, când ei nu mai au răbdare să vizioneze un clip video de 5 minute?", a explicat profesoara, pentru BIHOREANUL, în 2018, când munca ei a fost prezentată în paginile ziarului.