Într-o lume măcinată de războaie și conflicte și în care amenințarea unor noi confruntări este un subiect de actualitate, numeroși profesori din lumea întreagă încearcă să promoveze printre elevi cultura păcii, astfel încât generațiile următoare să nu mai treacă prin asemenea experiențe.

Printre aceștia se numără și o profesoară din Oradea, Delia Mela, care a și primit un premiu internațional pentru că contribuie la creșterea educației pentru pace.

Pacea, ca un pahar de apă pe marginea mesei

Premiul l-a acordat HWPL, o asociație din Seul, capitala Coreei de Sud, dar cu activitate internațională, care și-a propus să obțină pacea mondială prin promovarea unei culturi a păcii. Într-o ceremonie care a avut loc sâmbătă, online, 15 educatori din întreaga lume au primit această recunoaștere a eforturilor lor de a împărtăși pacea, iar Mela a fost singura laureată din România și printre puținii din Europa.

De peste un an, profesoara, care predă engleză la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul din Oradea, îi implică pe elevii ei în activități pro-pace, organizând cu ei mese rotunde și alte activități. De asemenea, alături de alți profesori, a scris o carte electronică despre cultivarea păcii și promovarea armoniei în rândul tinerilor, cu modele de bune practici inspirate chiar de proiectul derulat în Oradea.

Eforturile pe care le fac Mela și alți educatori din lume sunt importante, a subliniat în cadrul ceremoniei de sâmbătă directorul departamentului Educație din cadrul HWPL, Eui Heon Choi: „Pacea de care ne-am bucurat până acum nu a fost una durabilă, ca un pahar de apă pe marginea unei mese. Este necesară o cultură a păcii pentru a preveni războiul. Este necesar să acordăm atenție cauzelor războiului. 80% din războaie sunt cauzate de religie”.

Drept urmare, educația pentru pace ar trebui să devină o materie în școlile din toată lumea, „deoarece războaiele încep în mintea oamenilor și în mintea oamenilor trebuie să se construiască pacea”, potrivit coreeanului.

De la individ, la lume

Firește, profesoara din Oradea, care a colaborat și cu profesori de la Liceul Teologic Baptist Emanuel, este mândră de premiul primit, spunând și că nu se aștepta să primească distincția. „Mă simt onorată. Este ceva neașteptat, pentru că nu asta a fost miza. Noi am intrat în program ca să aducem în școlile noastre discuția despre pace, care în principiu e un cuvânt abstract. Când am început, nici noi, nici elevii n-am știut să spunem ce înseamnă pacea pentru noi”, a declarat Delia Mela pentru BIHOREANUL.

Ulterior, a mai spus profesoara, în timpul activităților derulate, elevii și profesorii au ajuns la concluzia că pacea interioară o resimt cel mai bine în natură, iar pentru pacea globală trebuie ca oamenii să își descopere liniștea. Drept urmare, profesorii trebuie să-i învețe pe elevi să-și găsească pacea.

„Cred că în toate școlile din România se simte nevoia de a introduce educația pentru pace. Vorbim foarte mult despre ea, dar nu o cultivăm. Cât de mult ieșim cu copiii în natură? Îi învățăm cum să respire, ca să își găsească liniștea? Cât sport fac? Sunt întrebări la care și profesorii trebuie să răspundă”, a spus profesoara, îndemnându-și colegii educatori să țină cont că tinerii din ziua de azi sunt mai singuratici, din cauza mediului digital în care petrec mult timp, așa că sunt și mai anxioși, mai agitați, mai neliniștiți.

Deși România e departe de a introduce educația pentru pace în școli, profesorii interesați măcar să abordeze tema cu elevii lor pot folosi e-book-ul deja scris de dascălii din Oradea. „E un suport de curs pe care orice profesor poate să-l acceseze gratuit, dacă dorește să se inspire”, a spus Mela.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!