Kateryna Kravchenko, profesor asistent al Universităţii Naţionale Karazin, din Harkov, un oraş important din estul Ucrainei, a venit în vizită la Universitatea din Oradea, în cadrul unui program de mobilitate Eramus dedicat cadrelor didactice.

Potrivit unui comunicat al UO, Kateryna Kravchenko a fost oaspetele colegilor ei de la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport. "Am discutat cu colegii de la Oradea despre posibilităţile colaborării noastre viitoare, despre proiecte de cercetare şi articole ştiinţifice", a spus profesoara din Harkov. Domeniile ei de interes academic sunt geografie urbană, geografie umană, sisteme de analiză spaţială în geografia socială, GIS, geografia turismului etc.

"Oradea este un oraş verde şi foarte frumos. Am descoperit aici multe locuri interesante pentru turişti. Mai ales zona centrală a oraşului este foarte frumoasă", a mai spus Kateryna Kravchenko, mărturisind că se gândeşte la ce va fi oraşul ei, după război, şi de câţi ani va fi nevoie pentru a face din Harkov o destinaţie turistică.

Profesoarei i-a fost greu să vorbească despre război, despre universitatea ei sau despre oraşul care acum este aproape o ruină.

În Ucraina, toţi studenţii au o aplicaţie care îi alarmează în cazul unui atac aerian sau cu rachete. "În zonele unde se dau bătălii, cursurile se ţin online. Profesorii ştiu şi ei când studenţii lor trebuie să plece pentru a se ascunde în adăposturi", a povestit Kateryna Kravchenko, abia stăpânindu-şi emoţia din glas.

"Sunt, totuşi, mulţumită că, în acest context, foarte complicat, programele Erasmus funcţionează şi pot fi aici, pentru a lucra împreună cu colegii mei. Şcoala trebuie să continue", a mai spus, ca un mesaj de speranţă, profesoara din Harkov.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!