Prostituatele din Germania au ieșit în stradă în mai multe orașe pentru a cere suspendarea restricțiilor impuse de pandemie, între care și redeschiderea bordelurilor. Printre acestea s-a aflat și Elena, o româncă care lucra înainte de apariția noului coronavirus la un bordel din Köln.

Pentru bani 

Potrivit G4media.ro, protestele au fost organizate de Sindicatul German al Furnizorilor de Servicii Sexuale şi Erotice (BeSD), în Germania prestarea de servicii sexuale fiind legală. Din cauza pandemiei, toate bordelurile au fost închise. 

Elena a povestit pentru postul german Deutsche Welle că a plecat în străinătate cu gândul să-și ajute financiar mama bolnavă și să-și întrețină fata care este îngrijită în prezent de bunici. Când a plecat, fiica ei, Natalia, avea vârsta de doi ani, iar de atunci a mai vizitat-o doar de trei ori. 

De când a început pandemia, ea a avut mari probleme financiare, așa că în loc să mai trimită bani acasă, au ajutat-o părinții. Tatăl ei îi trimite în fiecare lună câte 700 de euro pentru chirie şi mâncare. „Cheltuiesc între 20 şi 50 de euro săptămânal pe mâncare”, a explicat tânăra, care adaugă că nu îi mai rămân bani pentru nimic altceva, astfel încât îşi petrece timpul liber în parc. Ea a mai spus că a încercat să lucreze fără acte la o firmă de curăţenie, dar nu a reuşit.

„Trebuie să muncesc şi trebuie să câştig bani. Am o fiică şi trebuie să muncesc pentru a o întreţine”, a mai zis tânăra. 

Plăcerea de a lucra în bordel 

Femeia recunoaște că îi place să muncească în Germania. „Chiar îmi place să lucrez în bordel”, a adăugat ea. 

Potrivit estimărilor Reţelei Europene pentru Promovarea Drepturilor şi Sănătăţii Migranţilor din Industria Sexului (TAMPEP) publicate de Dw.com, aproape 65% din totalul celor 400.000 de persoane care lucrează în industria sexului în Germania sunt migranţi. Multe sunt femei din ţările mai sărace din estul Europei, din România sau Bulgaria. 

În Germania există ajutor financiar pentru angajaţii din acest sector, în condiţiile în care se poate solicita un ajutor de stat de care beneficiază şi alţi lucrători pe cont propriu. Şi totuşi, Elena nu a reușit să depună cererea, pentru că germana vorbită de ea este „prea slabă” pentru a completa formularul.

Lucrează ilegal 

Luca Stevenson de la Comitetul Internaţional pentru Drepturile Lucrătorilor din Industria Sexului din Europa (ICRSE) a declarat pentru Dw.com că există multe motive pentru care femei precum Elena nu vor să solicite ajutorul financiar oferit de stat. Barierele lingvistice sunt un aspect, dar mai există şi lipsa de încredere faţă de autorităţi a femeilor care vin din state unde prostituţia este ilegală.

Purtătoarea de cuvânt a BeSD spune că lipsa unui venit regulat le face pe prostituate să acţioneze riscant și să lucreze și în timpul pandemiei. „Acceptă acte sexuale cu mai mulţi parteneri în același timp sau fără prezervativ, expunându-se unui risc mult mai mare”.

Românca nu vrea să lucreze ilegal. Speră să poate reîncepe activitatea în septembrie. Spune că nu ar deranja-o să poarte mască în timpul lucrului, după cum se recomandă și în conceptul de igienă elaborat de BeSD.