A devenit bărbat peste noapte! Este vorba despre o femeie, până ieri, în vârstă de 35 de ani, care şi-a schimbat sexul. Operaţia a fost făcută de o echipă de medicii de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.

Operaţia a durat 14 ore şi a fost realizată de o echipă formată din zece cadre medicale. Cristian Niţescu, medicul coordonator din echipa care a efectuat operaţia, a precizat că starea pacientului este bună şi că acesta rămâne sub monitorizare.

"Este o operaţie complexă. Lucrurile nu se opresc aici. După această operaţie, va urma, după 3 - 4 săptămâni, o evaluare urologică. După această evaluare, dacă lucrurile merg bine, el va putea urina pe cale normală. Când se va întâmpla, este un prim succes. Din punct de vedere sexual, lucurile sunt departe. Pentru că acest neo - penis va trebui armat fie cu os, fie cu coastă, fie cu proteze peniene", a explicat doctorul Cristian Niţescu.

Pentru a face această operaţie, pacienta care a devenit bărbat peste noapte a avut de urmat nişte paşi.

"Este o pacientă care a urmat căile legale. Se ştie că nu oricine vrea să facă operaţia de schimbare de sex o şi poate face. Există nişte evaluări foarte importante: psihiatrice, psihologice. După aceste evaluări, care sunt avizate şi de Institutul de Medicină Legală, intentezi o acţiune în instanţă, obţi o hotărâre judecătorească în acest sens. Şi după obţinerea hotărârii judecătoreşti, sunt toate etapele clasice care trebuie urmate: de tratament endocrinologic, de consiliere psihologică şi, în final, de tratament chirurgical, respectiv extirparea uterului, a ovarelor şi a vaginului", a declarat Cristian Niţescu.

Potrivit medicilor, intervenţia de schimbare de sex de la femeie la bărbat este mult mai dificilă, presupunând mai multă rigoare chirurgicală decât operaţiile de schimbare de sex de la bărbat la femeie. Pacientul căruia i s-a implantat un neo-penis se află în prezent sub atenta supraveghere şi monitorizare medicală.