O româncă de 37 de ani, diagnosticată cu Covid-19, a născut marţi cvadrupleţi la o maternitate din Iaşi.

Mama s-a prezentat la Maternitatea "Cuza Vodă" din Iaşi marţi, pentru o evaluare, fiind însărcinată în 34 de săptămâni cu cvadrupleţi. Deoarece prezenta simptome de Covid-19, aceasta a fost trimisă la Maternitatea "Elena Doamna", unitate Covid pentru gravide, unde medicii au decis că trebuie o opereze prin cezariană pentru naşterea copiilor, notează site-ul de ştiri G4media.ro.

Operaţia a fost una complexă, la care au fost prezenţi mai mulţi medici neonatologi, obstetricieni, medicul de gardă la ATI şi încă un medic care era pregătit să ajute dacă ar fi existat complicaţii.

"Fiecare copil a avut, practic, neonatologul lui, a fost o mobilizare a întregului sector de neonatologie. A fost o operaţie cu risc, pacienta tuşea înaintea operaţiei, avea testul rapid antigen pozitiv, a fost confirmat şi cu un PCR. În 20 şi ceva de ani de carieră nu am asistat la o astfel de naştere, este destul de rar", a declarat dr. Răzvan Socolov, şef secţie de Obstetrică-ginecologie de la unitatea medicală, pentru Libertatea.ro.

Acesta a explicat că, la 34-35 de săptămâni, la o sarcină de cvadrupleţi trebuie realizată cezariană pentru că nu se mai pot dezvolta copiii. 

Intervenţia a fost cu atât mai complicată cu cât femeia a fost operată în trecut la inimă şi avea o patologie cardiacă.

Potrivit unui comunicat transmis de unitatea medicală, este pentru pentru prima oară în România când o mamă cu Covid-19 duce la capăt o sarcină cvadruplă.

"Starea ei este stabilă şi s-a bucurat de venirea pe lume a celor patru băieţei, pentru care avea deja pregătite numele. Cazul cred că este unul de literatură medicală – sunt foarte puţine înregistrate de mame cu SARS-CoV-2 care să nască cvadrupleţi, poate vom reuşi să publicăm în literatura de specialitate. Ne bucurăm pentru mamă, este o eroină", a declarat Gabriel Martinescu, managerul unităţii medicale. 

În prezent toţi cei patru bebeluşi sunt bine, sunt internaţi la neonatologie, cu greutăţi corespunzătoare şi scor bun la naştere, iar ieşeanca este internată la Terapie Intensivă, în stare stabilă. Cei patru fii urmează să fie testaţi pentru a afla dacă au Covid-19.

Dr. Răzvan Socolov a mai spus pentru Libertatea.ro că din zecile de naşteri care au fost la Iaşi în 2020, au fost doar trei sau patru cazuri de copii testaţi pozitiv, dar toţi după naşteri naturale. "Mai trebuie spus că aceştia oricum nu fac forme grave, este o contaminare de mediu la naşterile naturale, dar copiii nu dezvoltă fenomene pulmonare", a precizat medicul.