Echipe mixte de poliţişti şi reprezentanţi ai altor instituţii publice au verificat, vineri şi sâmbătă, 172 de firme şi au aplicat sancţiuni în valoare 44.515 de lei pentru nerespectarea regulilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus, dar şi pentru alte probleme.

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Poliţia Bihor, verificările au avut loc în zonele publice aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, în trafic, precum și în mijloacele de transport în comun, autorităţile aplicând în total 93 de sancţiuni contravenţionale.

Printre cei amendați, cu 3.000 de lei, s-au numărat şi proprietarii unei săli de evenimente din Bihor. Motivul? Reprezentanții acesteia "nu au respectat măsurile de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr. 55 /2020, pentru organizarea în spaţiul public/ privat/ închis a unor activităţi pentru care au fost instituite interdicţii / restricţii", se arată în comunicat.

Pentru nepurtarea măştii, poliţiştii au aplicat 16 amenzi în valoare de 8.000 de lei, iar alte 5 persoane au primit avertismente. Încă 3 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, au fost date pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

O amendă în valoare de 500 de lei a mai fost aplicată pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, iar alte 24 de amenzi, în valoare de 8.300 de lei, pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Cele mai multe sancțiuni au fost date în trafic, 43 la număr şi în valoare de 20.215 lei, pentru nerespectarea Codului Rutier.

Activităţile au fost coordonate de Prefectura Bihor, iar la ele au participat 217 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, 35 de jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor, 6 cadre ale Poliţiei Locale Oradea, 2 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, 4 inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi 2 inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică.

Verificările vor continua și în perioada următoare pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului Covid-19, mai arată comunicatul Poliției.

Cetăţenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.