Pandemia de Covid-19 i-a provocat şi pe medicii urgentişti bihoreni să caute noi modalităţi pentru a-i salva pe pacienţii care nu mai pot să respire.

Cu ajutorul unui aparat cumpărat în urmă cu un an, echipajele SMURD Bihor reuşesc să oxigeneze sângele pacienţilor în afara corpului acestora.

Cumpărat pentru gripă, folosit la Covid

"Pentru pacientul în stare critică, cu afecţiuni respiratorii severe, care nu mai reuşeşte să respire, avem un aparat care extrage sângele din corp şi asigură oxigenarea în afara corpului uman. Se numeşte oxigenare prin circulaţie extracorporală", a declarat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU-SMURD Bihor, luni, pentru BIHOREANUL.

Acest aparat a fost achiziţionat în urmă cu un an, intenţia urgentiştilor fiind să-l folosească pentru pacienţii cu gripă, dar s-a dovedit util în pandemia de Covid-19. "În luna octombrie, anul trecut, am cumpărat aparatul, pentru că ne pregăteam pentru impactul gripei, după ce am avut 16 tineri în stare gravă din cauza gripei. În noiembrie 2019, prima echipă de cinci persoane a mers în Praga la instruire, în decembrie a doua echipă, iar apoi a început pandemia şi nu s-au mai putut pregăti în afara graniţelor. Aşa că s-a creat un sistem de pregătire aici. Acum avem 14 medici urgentişti şi ATI-işti formaţi şi tot atâţi asistenţi", a precizat medicul.

Programul este coordonat de medicul Beres Zsolt, care a fost lăudat, luni, la şedinţa festivă ocazionată de aniversarea SMURD Bihor, pentru această iniţiativă.

Potrivit şefului UPU-SMURD, până acum cinci pacienţi bihoreni bolnavi de Covid-19 au beneficiat de tratamentul de oxigenare extracorporală. "În cazul unora s-a reuşit salvarea, în cazul altora nu. Este clar că şi noi mai trebuie să muncim, dar este un început", a declarat Borcea.

Sprijin în alte judeţe

Vestea bună pentru bihoreni este că virusul pandemic nu a decimat personalul din serviciul de urgenţă. Şeful UPU-SMURD Bihor a declarat că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 în rândul cadrelor medicale urgentiste a fost redus.  

"Am avut îmbolnăviri, din păcate, în special la întoarcerea din concediu, când am avut un număr destul de mare de brancardieri şi infirmiere, 12. Din rândul personalului medical, am avut un medic rezident şi trei asistenţi", a explicat medicul.

Întrebat cât de obosiţi sunt urgentiştii bihoreni, doctorul a precizat că, spre deosebire de alte judeţe, situaţia este mai bună. "Activitatea de urgenţă s-a schimbat din cauza pandemiei, oboseala derivă din adaptarea la acest mod nou de a-şi desfăşura activitatea. Totuşi, încă putem da concedii, în condiţiile în care sprijinim şi judeţele Satu Mare şi Sălaj, care au avut mari probleme de personal. Am trimis cinci medici la Satu Mare şi trei la Zalău", a spus Borcea.