Din 7 până pe 11 mai, la Universitatea din Oradea are loc ASUO Fest - Zilele Asociaţiei Studenţilor orădeni, adică un fel de festival studenţesc organizat de asociaţia cu acelaşi nume. Preşedintele ASUO, Biro Marc Tiberiu, a prezentat programul festivalului într-o conferinţă de presă ţinută luni dimineaţă, spunând că săptămâna studenţească se caracterizează prin "evenimente culturale, sportive şi de divertisment, la care studenţii au acces gratuit". Numai că săptămâna nu-i chiar o săptămână, deoarece evenimentele dedidacte studenţilor încep de fapt de marţi, iar acţiunile sunt doar sportive şi de divertisment, nefiind niciun eveniment cultural.

Potrivit organizatorilor, programul de luni al festivalului constă doar în promovarea ASUO Fest în campus, prin pliante împărţite studenţilor, în promovarea unui card bancar pentru studenţi oferit de BCR şi în emiterea gratuită a legitimaţiei studenţeşti Euro 26. "Această legitimaţie le asigură studenţilor diferite reduceri la muzee şi alte instituţii din întreaga Europă", a precizat Biro Marc Tiberiu, completând că legitimaţia se eliberează pe loc oricărui student care prezintă carnetul de student, cartea de identitate şi o fotografie.

Marţi, festivalul va avea în plus o dezbatere pe tema angajarea studenţilor după terminarea studiilor, acţiune ce va avea loc de la ora 14 în sala E117 din campusul universitar şi la care sunt invitaţi doar studenţi. De asemenea, de la ora 18 va avea loc, la Liceul cu Program Sportiv, un campionat de fotbal, iar de la ora 20, în clubul Black&White, un campionat de darts, billiard, cruce şi table. Miercuri, continuă campionatul de fotbal, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi locaţie, iar seara, de la ora 22, va avea loc o petrecere aniversară ASUO în club Avenue.

Joi, studenţii orădeni sunt invitaţi la un cross în campus, de la ora 18, iar patru ore mai târziu la karaoke în clubul Yellow Submarine. În ultima zi de festival, de la ora 22, va avea loc o petrecere de încheiere, tot în Yellow Submarine.

Întrebat de ce festivalul nu are evenimente culturale, aşa cum îl anunţă, preşedintele ASUO a spus că cererea lor către Teatrul Regina Maria de a oferi intrare gratuită studenţilor la piesele jucate în această săptămână a fost refuzată, astfel că nu le-au mai rămas alternative, având un buget de doar 1.000 de lei pentru organizarea festivalului studenţesc.

ASUO este Asociaţia Studenţilor din Universitatea din Oradea, un ONG creat cu scopul de a uni studenţii orădeni şi de a le apăra, respectiv promova drepturile.