La împlinirea a 120 de ani de activitate muzeală în Oradea şi a 20 de ani de când se organizează Zilele Muzeului Ţării Crişurilor, orădenilor li se pregăteşte o serie de evenimente care să le readucă în atenţie propriile valori locale.

Între 16-22 mai sunt programate vernisaje, concerte de muzică clasică, precum şi o nouă ediţie a Nopţii Muzeelor, în cadrul căreia vor putea lua la pas obiective precum Palatul Baroc, dar şi - în premieră - Cetatea şi Casa Darvas - La Roche.

Ediţie aniversară

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor din OradeaEdiţia a XX-a a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor se va desfăşura în perioada 16-22 mai în câteva din cele mai reprezentative clădiri ale oraşului. "Dorim să arătăm deschiderea noastră către valoare, fie că este vorba de cea istorică, de patrimoniu ori artistică", spune directorul Muzeului, Aurel Chiriac (foto).

Evenimentul inaugural va avea loc pe 16 mai, de la ora 12, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan, unde va fi vernisată o expoziţie de grafică, însoţită de una de volume lirice, semnate de Florin Pucă, respectiv de Teodor Pâcă, din colecţia privată a generalului în rezervă Lazăr Cârjan, fost şef al Poliţiei Bihor în anii ’90. Cu această ocazie, ofiţerul va dona Muzeului mai multe exemplare din prima serie a Revistei Familia. "Va fi un moment special, prin care subliniem că este important să colaborăm cu colecţionarii particulari", explică Aurel Chiriac.

O zi mai târziu, pe 17 mai, vor fi lansate anuarele MŢC, "Crisia" şi "Nymphaea", care cuprind studii ale muzeografilor orădeni, iar pe 18 mai e programată o conferinţă despre starea muzeelor din România şi, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, un concert de muzică de cameră susţinut de trio-ul Réthi Brigitta Éva (pian), Lucian Maliţa (vioară) şi Thurzó Sándor József (violă), care va interpreta în primă audiţie lucrări ale orădeanului Adrian Gagiu.

Seri muzicale

Ca în fiecare an, pe 20 mai, Muzeul Ţării Crişurilor, împreună cu Asociaţia Kiwanis Art, va organiza o Seară de Gală, planificată de data aceasta, de la ora 18.30, în sala festivă a Palatului Baroc, unde vor susţine un spectacol câţiva dintre cei mai talentaţi solişti şi instrumentişti de la Departamentul de Muzică al Universităţii din Oradea. Accesul se va face pe bază de invitaţii, care vor fi puse la dispoziţia publicului în perioada 11-13 mai la secretariatul Muzeului.

De asemenea, pe 21 mai MŢC va organiza într-o sală a Cetăţii, în colaborare cu Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii, o nouă ediţie a Video Art Event, care anul acesta are tema "Magic Mirror", prezentând o selecţie de mici creaţii video realizate de artişti din toată lumea.

Circuit extins

Totuşi, cel mai aşteptat eveniment rămâne Noaptea Muzeelor, care va avea loc tot pe 21 mai, între orele 19 şi 1 noaptea, când vor fi deschise porţile mai multor monumente şi muzee din oraş. "La fel ca anul trecut, vor putea fi vizitate Palatul Baroc, muzeele memoriale şi Muzeul Militar, precum şi muzeele episcopiilor ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică.

În plus, orădenii vor fi invitaţi la această ediţie să redescopere şi secession-ul local într-o vizită în Casa Darvas - La Roche, la Cetate, în turnul Primăriei şi la Sinagoga Neologă Zion. La Palatul Baroc, orădenii vor putea vedea mai multe expoziţii, între care una despre cânepă şi importanţa ei în satele din Bihor, una care cuprinde o parte din colecţia oologică a muzeului, cea mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est, precum şi una cu valori de patrimoniu ale Secţiei de Etnografie, precum icoane pe sticlă şi ouă încondeiate.

Dürer, în original

De asemenea, va putea fi vizitată şi expoziţia de gravură germană şi austriacă din secolele XV-XVIII, ce etalează, între altele, trei gravuri originale ale celebrului artist german  Albrecht Dürer (1471-1528), ale cărui rude - după cum a consemnat chiar el în cronica de familie - îşi au originile în această regiune, "nu departe de un mic orăşel ce se cheamă Jula, cale de 8 mile mai jos de Oradea, dintr-un sat ce se cheamă Ajtos".

"Anul trecut, obiectivele deschise în cadrul Nopţii Muzeelor au fost vizitate, în total, de peste 10.000 de persoane", spune Aurel Chiriac, mizând pe faptul că acum numărul celor dornici să descopere ori să redescopere valorile oraşului va fi şi mai mare. Ar fi frumos...