O seară coreeană. Asta le propune orădenilor, aflaţi la mii de kilometri distanţă de peninsula asiatică, Ambasada Coreei de Sud în România.

Pe 6 noiembrie, organizatorii s-au pregătit să prezinte, într-un eveniment cu intrare liberă, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, cât mai multe aspecte din viaţa tradiţională a poporului coreean, începând cu îmbrăcămintea şi muzica acestuia şi terminând cu delicatesele culinare.

Să facem cunoştinţă...

Câte ştiu orădenii despre Coreea de Sud? Nu prea multe, se poate estima. Printr-un proiect al ambasadei acestei ţări, care şi-a propus să promoveze tradiţiile naţionale în oraşele care găzduiesc filiale ale firmelor coreene, vor avea ocazia să afle principalele aspecte ale vieţii din peninsula asiatică.

După ce a pus proiectul în practică în mai multe oraşe din România, Ambasada Coreei de Sud, în colaborare cu firmele SHC Electronics România, Vison Digitech, JMI RO şi Samsung Electronics, care au filiale în Oradea, organizează joi, 6 noiembrie, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o seară coreeană.

Deoarece doresc să-şi popularizeze tradiţiile în rândul cât mai multor orădeni, organizatorii au decis ca evenimentul să fie cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile în sala din Parcul 1 Decembrie. La eveniment va participa şi ambasadorul Coreei de Sud la Bucureşti, Park Hyo-sung.

Moda din est

Programul gândit de organizatori anunţă o seară plină. La început, spectatorii vor putea vedea o mică prezentare de modă, în cadrul căreia mai mulţi coreeni şi prietenii lor români vor purta costume deosebite specifice peninsulei. Îmbrăcămintea tradiţională coreeană se numeşte hanbok şi este purtată şi astăzi de locuitorii ţării, mai ales de sărbători, fiind caracterizată la femei de fuste largi şi înalte, în culori dinamice.

Următorul punct pe agenda serii cuprinde o demonstraţie de k-pop (dans modern specific coreean), dată însă de o trupă formată din tineri orădeni, fani ai acestui gen. Momentele artistice vor continua cu un recital de muzică clasică coreeană, interpretată la voce, pian şi cvartet de coarde, precum şi cu demonstraţii de dansuri tradiţionale Yip-choom, prin care dansatorii îşi pot exprima sentimentele şi emoţiile în mod liber.

15-taekwondo_bihoreanul.jpgBucatele coreene

O altă portiţă spre lumea şi tradiţiile Asiei de vest va fi deschisă de recitalul unui mic cor orădean condus de o profesoară de limba coreeană. Copiii vor interpreta mai multe cântece, inclusiv unul folk, deosebit de faimos printre coreeni, numit "Arirang", şi descris ca imnul neoficial al ţării. Seria momentelor artistice se va încheia cu o demonstraţie Taekwondo (foto), arte marţiale specifice peninsulei, care se practică fără arme.

După ce reprezentaţiile se vor fi terminat, spectatorii vor fi invitaţi să guste cele mai populare şi reprezentative mâncăruri coreene. Expoziţia culinară va cuprinde KimChi, un preparat care îmbină mai multe legume şi sosuri picante, JapChe, o mâncare preparată cu cartofi dulci şi tăieţei, BulGoggi, adică un grătar de vită marinată, considerat una dintre cele mai delicioase mâncăruri din lume, precum şi SanJeok, făcut tot cu carne de vită, preparată cu diverse legume şi sosuri.

Tot în cadrul serii coreene, sunt puse la bătaie mai multe produse în cadrul unei tombole. Premiile: un sistem home-theatre, un monitor, un blue-ray player, precum şi cinci seturi de DVD-uri cu producţii coreene. Din câte promit organizatorii, orădenii vor avea numai de câştigat dacă vor încerca experienţa asiatică, adusă la ei acasă...