O latură mai puțin cunoscută a legendarului Charlie Chaplin, cea de compozitor, le-a fost prezentată sâmbătă seara orădenilor într-un spectacol care, pe lângă că a sunat bine, a adus cu el zâmbete, melancolie și inspirație. De notat este, însă, și că cele circa 2.000 de scaune montate de organizatori în Piața Unirii nu s-au umplut în prima seară a festivalului Sounds of Oradea. 

Orchestra din Oradea, dirijată de Chaplin

Spectacolul „Zâmbetul lui Charlie Chaplin” este realizat de un violonist apreciat, Philippe Quint, care a adus producția în premieră în România. Pe scenă s-a aflat și orchestra Filarmonicii din Oradea, dirijată de Vladimir Lungu, iar în debutul concertului despre Charlie Chaplin a vorbit nepoata acestuia, Kiera Chaplin, venită la Oradea, care a subliniat că bunicul ei s-a implicat total în arta sa și stătea ore în șir în plus pe platourile de filmare până când scenele ieșeau așa cum trebuie.

Concertul a fost unul multimedia. Așadar, piesele interpretate de violonist și orchestră au fost însoțite de proiecții ale unor imagini, foto și video, din filmele și concertele lui Charlie Chaplin. De pildă, spectacolul a debutat cu „Serenada la mandolină”, compusă de Chaplin pentru filmul A King in New York, iar pe ecranele din Piața Unirii a fost proiectat un filmuleț în timp ce marele artist dirija o orchestră care interpreta tocmai această compoziție. „Charlie Chaplin tocmai a dirijat orchestra din Oradea...”, a spus la final prezentatoarea Loredana Corchiș, care, între momentele muzicale, a prezentat detalii despre acestea. 

Un Oscar pentru muzică

Orădenii au putut asculta o suită din celebrul film „City Lights”, inclusiv „La Violetera”, o piesă scrisă de José Padilla, căruia inițial Charlie Chaplin nu i-a dat recunoașterea necesară și a pierdut un proces cu acesta. 

În program a fost inclusă și „Tango Bitterness”, o compoziție fermecătoare de-a lui Chaplin, de pe coloana sonoră a filmului „Monsieur Verdox”, în care el joacă rolul unui bărbat care caută văduve singure și bogate pe care le seduce pentru banii lor. 

Un moment special al serii a fost acela în care violonistul Philippe Quint și orchestra orădeană au interpretat „Eternally” de pe coloana sonoră a filmului Limelight, o dramă cu accente comice, despre un comediant „expirat” care oprește o tânără dansatoare de la suicid și cei doi încearcă să navigheze prin viață. În 1952, când a fost lansat, filmul nu a fost un succes, fiind chiar boicotat în Statele Unite ale Americii. De altfel, din cauza unor presupuse simpatii comuniste, Chaplin (englez emigrat în SUA) nu a fost lăsat să intre înapoi pe pământ american. Filmul a fost relansat în 1972 și a primit premiul Oscar pentru coloana sonoră. 

Avem timp pentru un zâmbet...

Într-un alt moment al spectacolului, orchestra orădeană a interpretat o piesă de pe coloana sonoră a filmului „The Great Dictator”, în care Chaplin îi satiriza pe Hitler și pe Mussolini și doctrinele lor. Piesa a fost interpretată astfel încât să se sincronizeze cu scena din film aferentă acesteia, scenă proiectată pe ecranele din Piața Unirii. 

Concertul a inclus și piese scrise de compozitori care l-au inspirat pe Chaplin, precum Debussy și Stravinsky, dar s-a încheiat cu o altă compoziție importantă de-a celebrului actor de comedie: „Smile”. 

„Una dintre cele mai mari temeri ale lui Charlie Chaplin era aceea că muzica și filmele lui vor fi uitate, că nu vor mai fi relevante. Cred că ar fi foarte fericit să vadă că, la 45 de ani de la moartea sa, geniul lui este celebrat mai mult decât niciodată”, a spus Philippe Quint în finalul concertului. 

Înainte să interpreteze „Smile”, Philippe Quint a spus: „Charlie Chaplin spunea «O zi fără râs este o zi pierdută». Chiar dacă în vremurile de azi poate nu avem prea multe motive să râdem, există întotdeauna timp pentru un zâmbet...”. Concertul s-a încheiat cu aplauze, meritate de toți cei de pe scenă.

Trebuie precizat însă că – poate și fiindcă festivalul a fost programat la mijloc de august, în minivacanța de Sfânta Maria – multe dintre cele 2.000 de scaune dispuse în Piața Unirii au rămas goale. Prețul unui bilet la eveniment a fost 50 de lei sau 80 de lei în funcție de loc. 

Festivalul Sounds of Oradea continuă duminică seara, când, de la ora 21, orădenii sunt invitați la o seară de flamenco, prezentată de Olga Llorente și compania ei, și se încheie luni seara cu o seară de operă, operetă și musical, al cărei invitat special este tenorul Charles Castronovo.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!