Nemaiîntâlnit în Oradea până sâmbătă seara, concertul susţinut de 10 tenori din tot atâtea ţări ale lumii în curtea Palatului Princiar al Cetăţii i-a făcut pe cei circa 1.000 de spectatori să ovaţioneze în picioare, după ce, în încheierea concertului ce a durat mai bine de două ore, tenorii invitaţi au interpretat celebre cântece napoletane, ca "Torna a Surriento", "Funiculì, Funiculà" şi, spre marea încântare a orădenilor, "O sole mio". 

Pentru copii

Evenimentul s-a numit "Muzică pentru viaţă" şi a fost organizat de Asociaţia Italiani in Bihor, condusă de Antonio Sargenti, care a povestit pe scenă că ideea i-a venit după o discuţie cu episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, care i-a povestit că sunt familii care-i cer ajutorul căci copiii lor au nevoie de intervenţii medicale oncologice care se pot face în Italia, la un spital numit "Burlo Garofolo" din Trieste. 

Astfel, concertul de sâmbătă seara a fost organizat în scop caritabil, încasările urmând să fie donate acestui spital, care tratează inclusiv copii din România. De asemenea, a precizat Sargenti, spitalul din Trieste şi Spitalul Judeţean din Oradea au încheiat un parteneriat, iar cadrele medicale vor lucra împreună. Pe lângă biletele achiziţionate, orădenii au fost îndemnaţi şi sâmbătă seara să doneze în urne special amenajate şi amplasate în curtea Cetăţii. 

Printre alţii la concert au asistat primarul Oradiei, Florin Birta, şi soţia sa, Patricia, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, managerul Spitalului Judeţean Gheorghe Carp şi episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei. 

Din 10 țări

Cei 10 tenori care le-au cântat orădenilor au fost Fabio Andreotti din Italia, Ignacios Encinas din Spania, Armaldo Klogjeri din Albania, Vitalyi Kovalchuk din Ucraina, Mihai Urzicana din România, Rodrigo Trosino din Mexic, Sebastian Ferrada din Chile, Julienne Attoumbre din Republica Coasta de Fildeş, Sinikiro Kawasaki din Japonia şi Liu Jianwei din China.

Aceştia au fost conduşi de dirijorul Italian Leonardo Quadrini, totodată prezentator al unor evenimente culturale de la televiziunea RAI (televiziunea de stat italiană). Cum dirijorul a cerut ca tenorii şi orchestra să nu cânte pe o scenă înaltă din motive de acustică organizatorii au amplasat un ecran de mari dimensiuni pentru ca publicul să-i poată şi vedea pe tenorii invitaţi. Aceştia au fost acompaniaţi de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea şi, spre finalul evenimentului, de corul Facultăţii de Muzică din Oradea. 

Torna a Surriento... 

Repertoriul a fost unul vast. S-au cântat arii din opere celebre, cum ar fi "Recondita armonia" din Tosca de Puccini, interpretată la Oradea de Sebastian Ferrada, tenorul din Chile, "Questa o quela" din Rigoletto de Verdi, interpretată la Oradea de tenorul japonez Sinikiro Kawasaki. Tenorul ucrainean Vitali Kovalchuk a cântat "Celeste Aida" din Aida de Verdi, iar tenorul român Mihai Urzicana a interpretat "Che gelida manina" din La bohème de Puccini. 

Tenorul italian Fabio Andreotti a interpretat „Di quella pira” din opera Trovatore de Verdi

Cântând împreună, cei 10 tenori au impresionat publicul cu celebra "Nessun dorma" din opera Turandot, tot de Puccini. A urmat un segment al concertului în care mai mulţi dintre tenori au interpretat cântece din zonele din care provin, de pildă "Granada", cântată de tenorul spaniol Ignacio Encinas. 

La final în faţa publicului au reapărut toţi cei 10 tenori, care au cântat, alături de corul orădean, patru cântece napoletane: 'O surdato 'nnammurato, Funiculì, Funiculà, Torna a Surriento şi O sole mio. După ce au fost ovaţionaţi în picioare şi îndemnaţi la "bis", tenorii au reluat părţi din cântecele napoletane, spre încântarea publicului, care a aplaudat în ritmul muzicii... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!