Protectorul Barbu Ştefănescu şi reprezentantele Departamentului de Relaţii Internaţionale au prezentat luni, într-o conferinţă de presă, statisticile mobilităţilor din cadrul programului Erasmus, prin care studenţii şi cadrele didactice pot învăţa sau face stagii de practică la alte universităţi europene decât cele la care învaţă. Universitatea din Oradea are încheiate 241 de parteneriate cu universităţi din 35 de ţări.

Numărul studenţilor şi profesorilor care se înscriu în Erasmus este în creştere an de an. Astfel, dacă în anul universitar trecut au plecat 124 de studenţi orădeni să înveţe la facultăţi similare din alte ţări, în acest an universitar, doar în primul semestru s-au dus sau se pregătesc de plecare o sută de studenţi.

Totodată, 13 studenţi orădeni au plecat la stagii de practică, în cadrul aceluiaşi program. "Acestea se desfăşoară de obicei în al doilea semestru sau pe perioada de vară", a explicat Cristina Scobiola, şef de birou în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale, numărul mic de tineri care au optat pentru stagii de practică.

De asemenea, în acest semestru, 40 de tineri europeni au ales Universitatea din Oradea ca loc de studiu vreme de trei luni. Ei vor fi implicaţi zilele acestea în diferite activităţi, în cadrul Săptămânii Erasmus. Luni, cu sprijinul ONG-ului Rotaract, ei au făcut o vizită culturală a Oradiei. Marţi, ei vor participa, alături de studenţii orădeni, la o sesiune de informare privitor la programul Erasmus, iar miercuri se vor distra la bowling în Lotus Center.

Joi, ei vor merge la o petrecere în Famous Place, unde fiecare student va trebui să poarte un obiect de vestimentaţie specific ţării din care provine. Vineri, studenţii vor găti câte un fel de mâncare specific ţării lor, pe care îl vor prezenta la cina internaţională din Sala Barker a Universităţii.

Săptămâna Erasmus se încheie sâmbătă, cu o excursie gratuită pentru studenţi la Stâna de Vale.