O tânără a murit marți după ce a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, un traseu dificil, dar frecventat, care urcă din Bușteni până la Cabana Caraiman.

Potrivit Știrilor PRO TV, victima este o fată de 19 ani din București, care ieșise la drumeție alături de un amic, acesta fiind cel care a și sunat la 112 după ce fata a fost înșfăcată de urs.

Primele informații prezentate de presa centrală arată că victima a fost târâtă de animal de pe poteca pe care se afla, iar apoi a căzut într-o vale.

Reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova au declarat pentru News.ro că jandarmii au fost alertaţi prin intermediul unui apel la 112 care anunţa că o tânără a fost atacată de un urs. Apelul a fost dat de un tânăr, care a mai spus că a văzut cum femeia este atacată și apoi târâtă în pădure.

De asemenea, reprezentanții Salvamont Prahova au confirmat intervenția, spunând că, din păcate, victima a decedat și subliniind că misiunea de recuperare a trupului ei este dificilă, din cauza prezenței ursului în zonă. 

„Am fost anunțați că o turista a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenție a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă și, în urmă cu puțin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operațiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat și a prezenței în continuare a ursului, care se află la aprox. 10-15 m de salvatorii montani. Turistul care a văzut întregul eveniment și a sunat la 112, a fost preluat de către jandarmii montani și coborât în Bușteni”, se arată într-o informare făcută de Salvamont Prahova. 

Echipajele salvamontiștilor au vrut inițial să folosească elicopterul pentru recuperarea victimei, însă ulterior, „după efectuarea cercetării aeriene a zonei, s-a luat decizia anulării misiunii de extracție aero”. „Se va continua coborârea terestră a persoanei decedate”, se arată într-un mesaj transmis marți seara de Salvamont Prahova.

O femeie aflată la Cabana Caraiman a declarat pentru Libertatea.ro că mai mulți oameni care se aflau pe traseu s-au întors, după ce s-a dat alarma, iar salvamontiștii au dat cu mai multe petarde pentru a speria animalul.

Autoritățile au emis, în acest context, și un mesaj Ro-Alert: „A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bușteni, zona montană, traseul cu cruce albastră! Evitați zona, rămâneți în locuințe! Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți”. 

UPDATE: Ursul a fost împușcat 

Ursul care a atacat și ucis tânăra turistă a fost împușcat, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, Adelin Gurgui, pentru Agerpres. Animalul prezenta pericol pentru salvatorii prezenți la fața locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, conform aceleiași surse.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!