Misiune dificilă, duminică seara, pentru mai multe echipaje ale serviciilor de urgenţă, după ce o tânără de 33 de ani din Oradea s-a rătăcit în pădurea de la Săldăbagiu de Munte. Femeia a fost căutată inclusiv cu o dronă cu termoviziune.

Bihoreanca a ajuns în pădure cu câteva ore înainte de asfinţit, însoţită de câinii săi, pe care voia să-i plimbe. 

"Când şi-a dorit să meargă înapoi la maşina ei, pe care şi-a lăsat-o în zona străzii Gheorghe Doja, GPS-ul telefonului a plimbat-o în aceeaşi zonă de mai multe ori. În jurul orei 21, a sunat la 112", a povestit, pentru BIHOREANUL, asistentul medical Dacian Gherle de la SMURD, membru în Asociaţia Salvadrone, din care fac parte cinci piloţi orădeni de drone, care lucrează benevol cu pompierii militari în intervenţii.

Orădeanca a transmis coordonatele GPS, iar echipajele de urgenţă formate din pompieri militari, salvamontişti şi "salvadronişti", s-au deplasat la faţa locului.

"Am folosit drona cu termoviziune pentru a scana zona, iar între timp vorbeam cu femeia la telefon. O strigam cu ajutorul microfonului conectat la dronă şi urma să cobor aparatul de zbor mai jos şi să o redirecţionez spre o zonă vizibilă, pentru că nu o vedeam de coronamentul arborilor. În acele clipe, un salvamontist a ajuns la ea şi a preluat-o, apoi a dus-o în zona filigorei din pădure, aproape de ieşire", a mai detaliat Dacian Gherle. Alături de el s-a mai aflat pe teren şi Andrei Vanţa, care lucrează pe partea de autonomie a dronelor.

Potrivit lui Adrian Marin, dispecerul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor, salvamontistul care a găsit-o pe femeie cunoaşte bine zona. "El aleargă des prin zona aceea pentru că locuieşte aproape. Misiunea a fost, însă, dificilă din cauza întunericului, a vegetaţiei crescute şi pentru că a început să plouă, iar victima era udă şi putea să ajungă în hipotermie", a explicat Marin.

În jurul orei 23, cu ajutorul salvatorilor, femeia şi animalele sale de companie au ajuns nevătămate la maşina orădencei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!