Invitaţi pe toate gusturile. Aşa poate fi descris, cel mai concis, programul Toamnei Orădene din acest an.

Festivalul organizat de Primărie se va întinde pe parcursul a doar 10 zile, dar atracţiile vor fi multe, de la concerte rock, pop, folk şi folclorice, desfăşurate atât în sală cât şi în aer liber, până la un mini-festival al fanfarelor militare din ţară. O premieră pentru orădeni...

Festival mai scurt

Anul acesta, Toamna Orădeană se va desfăşura în perioada 3-12 octombrie, fiind organizată de Direcţia Monitorizare Cheltuieli şi Organizare Evenimente din cadrul Primăriei, cu un buget estimat la 450.000 lei, faţă de 600.000 lei, anul trecut. Spre deosebire de ediţia precedentă, când festivalul s-a întins pe patru weekenduri, de data asta evenimentele sunt programate pe parcursul al doar 10 zile, mai exact două weekenduri şi săptămâna dintre ele.

"Modul în care s-a desfăşurat festivalul anul trecut a presupus un buget consistent. Evenimentele au cuprins atunci şi Festivalul Vinului şi Târgul Pălincarilor, organizate de fapt de privaţi, cu sprijinul nostru. Acum, aceste evenimente au fost programate separat, în alte perioade", spune viceprimarul Ovidiu Mureşan. Chiar dacă festivalul va fi mai scurt, programul este totuşi mai consistent, cu multe concerte susţinute de invitaţi din ţară şi din străinătate.

Invitaţi din Islanda

Toamna Orădeană 2014 va debuta pe 3 octombrie, în Parcul 1 Decembrie, cu folclor şi muzică de petrecere, spectacolul fiind susţinut de mai multe ansambluri folclorice locale (Auşana, Crişana, Crişul), Provincialii şi Angela Rusu. Sâmbătă, 4 octombrie, va fi rândul formaţiei Timpuri Noi, iar duminică, 5 octombrie, după prestaţiile mai multor artişti locali, orădenilor le va cânta trupa Taxi.

În după-amiezile din perioada 6-9 octombrie, pe scena din Parcul 1 Decembrie vor susţine recitaluri tineri orădeni care studiază muzica, inclusiv la Palatul Copiilor şi Elevilor. Seara, atmosfera va fi întreţinută de DJ locali - Aty, Camel, Chrom, Gabriel M. Tot de luni, 6 octombrie, vor începe şi spectacolele de sală programate în cadrul Toamnei Orădene. În prima seară, de la ora 20, la Filarmonică va cânta formaţia de jazz-fusion Mezzoforte din Islanda, cu o carieră de 37 de ani şi colaborări cu artişti de primă mână, precum Jose Carreras şi Madonna.

Concert-eveniment

Pe 7 octombrie, tot la Filarmonică, va concerta Brodi Janos din Ungaria, iar pe 8 octombrie Pasărea Colibri, în formula Teo Boar, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Vlady Cnejevici, alături de un invitat special. Este vorba de fostul lider al trupei Sfinx, Dan Andrei Aldea, care nu a mai concertat în România de 33 de ani, după ce în 1981 a cerut azil politic în Belgia, iar ulterior s-a stabilit în Germania.

Pe 9 octombrie, la Casa de Cultură a Municipiului, Călin Pop, liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, îşi va lansa CD-ul "Undeva", în cadrul unui recital unde accesul va fi gratuit. O zi mai târziu, pe 10 octombrie, nostalgicii vor putea asculta, din nou la Filarmonică, recitalul Corinei Chiriac şi al lui Cătălin Crişan. Pentru concertele din sală, cu excepţia celui susţinut de Călin Pop, biletele costă 15 lei şi se vor pune în vânzare cu două săptămâni înainte de începerea festivalului, la fosta sală Arlus.

Recitaluri "la modă"

În ultimul weekend al Toamnei Orădene, Primăria a programat mai multe concerte în aer liber, tot în Parcul 1 Decembrie. Vineri, 10 octombrie, vor urca pe scenă NOR, formaţia de rock alternativ Blazaj din Timişoara şi Connect-R. Sâmbătă va fi rândul lui Lora, Sore şi Culture Beat, o trupă germană extrem de populară în anii '90, care a scos hituri dance precum "Mr. Vain" şi "Got to get it". "Am profitat că artiştii au în aceeaşi perioadă concerte la Kosice (Mezzoforte) şi la Budapesta (Culture Beat)", a explicat viceprimarul Ovidiu Mureşan aducerea unor trupe străine la Oradea. De Ziua Oradiei, pe 12 octombrie, şi tot în Parcul 1 Decembrie, vor concerta Maxim ("Sărutări Criminale"), Elena Gheorghe, Delia şi 3 Sud-Est.

De asemenea, în cadrul Toamnei Orădene, organizatorii au pregătit, în premieră, şi un Festival al Muzicii Militare, la care vor participa fanfarele militare din Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Iaşi. Sâmbătă, 11, şi duminică, 12 octombrie, acestea vor susţine spectacole în mai multe locuri din oraş şi vor participa la o paradă, urmând să facă parte inclusiv din alaiul tradiţionalei ceremonii de retragere cu torţe prin care e sărbătorită, an de an, ziua oraşului.