Cu două săptămâni înainte de începutul anului şcolar, doar două treimi dintre unităţile şcolare din Bihor - grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii - au primit aviz sanitar de funcţionare.

Sistemul de învăţământ din Bihor însumează 223 de unităţi, dintre care 145 au fost avizate sanitar până luni, ceea ce reprezintă aproximativ 65% din total. Este foarte probabil, totuşi, ca cifra să crească până la finele săptămânii, când se va cunoaşte cu exactitate numărul instituţiilor şcolare care nu vor primi autorizaţie de funcţionare.

Situaţia autorizării şcolilor este, chiar şi aşa, mult mai bună decât în anii precedenţi, mai ales în mediul rural, unde în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor s-au făcut investiţii pentru a rezolva problema toaletelor insalubre, a lipsei apei potabile şi a curăţeniei în sălile de clase. "În general, au fost rezolvate problemele de salubritate, iar multe dintre şcolile cu probleme vor debuta poate pentru prima oară în noul an şcolar fără probleme de autorizare", a declarat dr. Zoia Bitea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Şcolile cu cele mai vechi probleme de natură sanitară se află în localitaţile Cherechiu şi Târguşor (comuna Cherechiu), Meziad (comuna Remetea), Finiş şi Ioaniş (comuna Finiş), Ghiorac (comuna Ciumeghiu) şi Tulca (centrul de comună), care nu au nicio şansă să fie autorizate nici în acest an.