Fenomen bizar pe Valea Borod, din județul Bihor, care a căpătat o culoare roșiatică intensă, ceea ce i-a determinat pe angajații ABA Crișuri să ancheteze, joi, o posibilă poluare.

Din primele informații reiese că pârâul s-a înroșit după prăbușirea unei galerii miniere, care la rândul ei ar fi putut fi cauzată de cutremurul care a avut loc duminică dimineață în Bihor, cu epicentrul chiar în zona Borod.

Potrivit unui comunicat transmis de Apele Române, angajații formației de lucru din Aleșd au mers la fața locului joi dimineață și au prelevat mai multe probe de apă, ale căror rezultate nu sunt încă disponibile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ABA Crișuri, Anca Mihociu, până acum nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă pe cursul de apă.

Bănuiala că apa a fost colorată în roșu după prăbușirea unei galerii de mină este susținută de faptul că în zonă există o exploatare minieră, nefuncțională de circa 50 de ani și care se intersectează cu Valea Borod. Astfel, specialiștii intuiesc că, miercuri, în subteran a avut loc o prăbușire, iar efectele sunt resimțite de cursul de apă.

Valea Borod se varsă în Crișul Repede, așa că este de așteptat ca efectele poluării să se vadă și în râu. Nu foarte intens, pentru că, spun specialiștii Apelor Române, debitul evacuat din galerie (adică apa colorată în roșu) este estimat la 0,5 mc/secundă, iar în Crișul Repede diluția va fi de 10-12 ori mai mare.

În cel mai rău caz, unda roșiatică ar putea ajunge până în acumularea Lugaș, unde există însă un volum de 20,38 milioane metri cubi de apă, ceea ce ar face componenta roșiatică să dispară.

Autoritățile din Borod și din aval au fost anunțate, pentru a-și adapta procesele tehnologice pentru tratarea corespunzătoare a apei.

„Personalul tehnic de specialitate din cadrul ABA Crișuri va continua monitorizarea situației până la stoparea fenomenului și încadrarea apei în limitele normale de calitate”, au mai transmis Apele Române.

Cutremurul care a avut loc duminică dimineață în Bihor a fost înregistrat de Institutul Național de Fizica Pământului la ora 8.13 și a avut o magnitudine mică, de 2,9. Epicentrul seismului a fost localizat în zona comunei Borod.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!