În Oradea, şi miezul verii e plin cu evenimente. După ce la început de iulie orădenii au călătorit în timpuri străvechi, la Festivalul Medieval al Cetăţii, în perioada următoare ei vor fi îmbiaţi cu alte oferte tentante.
Între acestea se numără seri cu proiecţii de filme artistice sub clar de lună, în Parcul Cetăţii, unele însoţite şi de concerte. De asemenea, Carnavalul Florilor îi va aduce în premieră la Oradea pe cei 100 de muzicieni din Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, care vor susţine un concert în Piaţa Unirii.
Seri în teatrul de vară
După Festivalul Medieval, Cetatea va mai găzdui două evenimente în această lună. Sâmbătă, de la ora 21, în teatrul de vară se va ţine un show de stand-up comedy, cu Vio, Sergiu, Sorin, Toma şi Cristi Popesco, cunoscuţi amatorilor de comedie din emisiuni precum "iUmor" (Antena 1), "Show de seară" (Comedy Central) şi "Râzi ca prostu" (un show popular, găzduit de Youtube). Biletele pentru seara de comedie s-au pus în vânzare pe iabilet.ro la preţul de 50 lei.
Tot amfiteatrul Cetăţii va fi, pe 25 iulie, de la ora 22, gazda unui concert al formaţiei Thy Veils din Timişoara, axată pe stilurile electronic, ambient, neoclasic şi world fusion. Muzica timişorenilor, "creată din pasiune pentru contemplare şi uimire faţă de legile cosmice", este însoţită de obicei de proiecţii video de artă. Intrarea la concert va fi liberă.
Pelicule de festival
Pe aproape tot parcursul lunii august, Parcul Cetăţii se va transforma din nou într-un cinematograf în aer liber. Oradea Summer Film, un festival deja aşteptat de orădeni, se va desfăşura în perioada 2-26 august, proiecţiile fiind programate în fiecare săptămână, de miercuri până duminică. Anul acesta, filmele vor fi vizionate pe un ecran mare, de 10 x 5 metri, adus din Germania.
"În program nu am inclus producţii cunoscute de Hollywood, care pot fi urmărite oricând şi la TV, ci filme artistice din toată lumea, prezentate şi chiar premiate la Cannes, Berlin, Rotterdam, San Sebastian şi Sundance", spune Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), care organizează evenimentul.
Filme şi lăutari
În perioada Oradea Summer Film, serile de miercuri vor fi dedicate copiilor, invitaţi la proiecţiile unor animaţii ce nu ajung pe canalele TV consacrate. Celelalte seri de proiecţie au fost grupate pe tematici şi vor aduce în faţa orădenilor poveşti captivante.
Între 2 şi 5 august la Oradea va poposi Caravana Filmelor de Centenar, cu producţii româneşti. Apoi, între 9 şi 12 august, tematica aleasă este "Meet the Neighbours" (Faceţi cunoştinţă cu vecinii), cu pelicule din Serbia, Ucraina, Bulgaria şi Ungaria. Următorul final de săptămână, între 16 şi 19 august, va cuprinde filme realizate în Europa, iar în perioada 23-26 august, în serile "World Cinema", orădenii vor putea viziona producţii din Chile, Paraguay, Algeria şi Palestina.
Proiecţiile vor putea fi urmărite de pe scaune, baloţi de paie, saci coloraţi sau direct de pe iarbă, în parc urmând să fie instalate şi standuri cu gustări, răcoritoare şi bere. O noutate este că, în fiecare sâmbătă din perioada 2-26 august, filmele vor fi însoţite de muzică live. Weekend-ul dedicat filmelor balcanice va fi sărbătorit, spre exemplu, cu lăutari. În Parcul Cetăţii va cânta Taraf de Caliu, înfiinţat de violonistul Gheorghe "Caliu" Anghel (foto), considerat o adevărată legendă a muzicii ţigăneşti, care a avut şi o apariţie în filmul "The man who cried" (Omul care a plâns), alături de Johnny Depp.
Viori ţigăneşti
În luna august, în Oradea va ajunge din nou şi Caravana Florilor de la Debreţin. Mai multe care alegorice, construite cu migală din flori, vor parcurge oraşul din Rogerius până în Piaţa Unirii, însoţite de un alai cu dansatori. În piaţa centrală, după ce vor fi admirat carele florale, orădenii vor putea să asiste la un eveniment deosebit, organizat în premieră în oraşul lor, tot de APTOR.
Este vorba de concertul dat de Orchestra Simfonică Ţigănească din Ungaria, cu 100 de membri (100 Tagú Cigányzenekar), cei mai mulţi dintre aceştia fiind violonişti. Grupul, care interpretează inclusiv lucrări de Johannes Brahms, Vittorio Monti, Piotr Ceaikovski şi Johann Strauss, este extrem de apreciat în Ungaria, fiind inclus din 2014 în galeria "comorilor naţionale". La final de vară, ei promit în Oradea un concert pe cinste, menit să dea mai multă viaţă şi culoare oraşului...