Realitatea zilelor noastre este că persoanele cu dizabilităţi sunt excluse de pe piaţa muncii. De la acest „diagnostic" au pornit membrii Fundaţiei Motivation, care au inagurat, marţi, la Oradea, Centrul Regional Nord-Vest prin care se va desfăşura proiectul „Start pentru egalitatea de şanse a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii".

„Degeaba oferi scaune rulante, consiliere, chiar şi educaţie, dacă nu oferi persoanelor cu dizabilităţi ocazia de a lucra, de a se întreţine", a spus Gabi Comănescu, coordonator Serviciu Angajare în cadrul Fundaţiei Motivation.

Gabi Comanescu.jpgProiectul se desfăşoară la nivel naţional, prin patru centre, dintre care unul este la Oradea. Fundaţia va încerca să găsească locuri de muncă şi consiliere pentru 1.400 de persoane cu dizabilităţi, dar şi pentru peste 300 de angajatori. „Există cadru legal care obligă firmele cu peste 50 de angajaţi ca 4% din muncitori să fie persoane cu dizabilităţi. Noi îi ajutăm şi pe angajatori să-şi găsească candidaţii potriviţi, îi consiliem cum să-şi accesibilizeze clădirea, dar facem şi training cu ceilalţi angajaţi fără dizabilităţi", a precizat Comănescu (foto).

Prima problemă de care se lovesc membrii fundaţiei când încearcă să plaseze pe piaţa muncii persoane cu handicap este cea a educaţiei. „De cele mai multe ori, datorită accesului limitat şi la educaţie, aceşti oameni nu au calificarea necesară", a explicat coordonatorul.

În parteneriat cu Shaw Trust, o organizaţie britanică, şi cu Societatea Academică din România, Fundaţia Motivation va realiza şi o cercetare sociologică pentru a identifica motivaţiile şi piedicile în calea angajării persoanelor cu dizabilităţi. „În România, 12,7% din persoanele cu dizabilităţi au o slujbă. În Marea Britanie sau ţările scandinave procentul sare peste 50", a mai spus Gabi Comănescu.

Bihorul este un judeţ-excepţie, pentru că aici Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) derulează programe similare, spre deosebire de restul ţării. „Vom încerca să facem un parteneriat cu AJOFM, pentru a reuşi să dăm oameni unde ei au slujba, dar nu au persoana, sau să dăm loc de muncă unde au persoană neangajată", a încheiat Comănescu.

Orice bihorean interesat în activitatea fundaţiei, poate să ia legătura cu Cristina Pop, coordonatoarea centrului, la numărul 0735.355.889 sau pe e-mail, la c.pop@motivation.ro. Fundaţia are sediu în Oradea pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 1.