Poate părea o scenă SF, dar cercetătorii americani au programat plantele de spanac să trimită e-mail-uri. Prin nanotehnologie, inginerii de la MIT au transformat spanacul în senzor capabil să detecteze materiale explozive şi să transmită această informaţie.

Când rădăcinile de spanac detectează în apele subterane compuşi nitro-aromatici, adesea găsiţi în explozivi, nanotuburile de carbon din frunzele plantei emit un semnal, citit de o cameră cu infraroşu, care trimite o alertă prin e-mail oamenilor de ştiinţă.

Experimentul face parte dintr-o cercetare amplă a tehnologiei, cunoscută sub numele "nanobionica plantică", care reprezintă procesul de a le oferi plantelor noi abilităţi.

"Plantele sunt chimişti analitici foarte buni. Au o reţea extinsă de rădăcini în sol, prelevează în mod constant ape din subteran şi au o modalitate de auto-alimentare a transportului apei în frunze. Aceasta este o demonstraţie nouă a modului în care am depăşit bariera de comunicare între plante şi oameni", a explicat profesorul Michael Strano, care a condus cercetarea.