Umbra din curtea Muzeului Țării Crișurilor a fost un bun refugiu, sâmbătă, pentru pasionații de muzică.

Mai mulți colecționari din Bihor, dar și din afara județului, și-au expus vinilurile la care sunt dispuși să renunțe, la un târg anume organizat în cadrul Tipografiei de idei, proiect estival al instituției de cultură.

Vizitatori la standurile răsfirate au fost alți colecționari sau simpli orădeni pasionați de muzică. Cu toții au cercetat cu atenție cutiile mari cu discuri, fie căutând ceva anume, fie pur și simplu dorind să descopere muzică nouă. „Uite, ăsta îl pozeze pentru tata, lui îi place The Police”, a spus o tânără care părea încântată să descopere muzica altfel decât în variante digitale.

Alți cumpărători aveau amintiri îndepărtate cu primele viniluri cumpărate, iar acum s-au bucurat să „scotocească” după alte discuri și să întâlnească alți pasionați.

Vânzătorii au fost orădeni care au și magazine de profil, dar și colecționari veniți din afara Oradiei. Un bărbat din Aleșd a avut o ofertă vastă de discuri și le-a vândut la prețuri care începeau de la 35 de lei, oferind reduceri pentru cei care cumpărau mai multe viniluri, așa că n-a fost de mirare că vizitatorii au „roit” în jurul lui.

La un alt stand, melomanii au dat peste un cuplu aparte: Olivier și Natalia Corsini, francezi mutați de la Paris... la Ceica, sat din județul Bihor. „Ne place foarte mult România. Am locuit patru ani în Oradea, iar acum locuim în Ceica și am vrea să ne cumpărăm o casă acolo. Oamenii din România sunt buni, frumoși, au o mentalitate sănătoasă în ce privește viața, munca, tot”, a declarat Olivier (foto) pentru BIHOREANUL.

Pasionat de muzică, bărbatul a mărturisit că a avut o colecție de 60.000 de viniluri și alte mii de casete și CD-uri, dar acum mai are circa 25.000 de discuri, 5.000 de casete și tot cam atâtea CD-uri. „Cumpăr foarte mult, este o dependență. Și una tot mai scumpă”, a spus Olivier. La târg a dus discuri cu muzică de toate felurile și din mai multe țări, inclusiv Franța, Ungaria, România sau Grecia. „Sunt colecționari care sunt ca în ghetou: ascultă mereu aceeași muzică. Eu nu sunt așa, eu ascult muzică românească, spaniolă, clasică, electronică”, a mai spus francezul.

Olivier și Natalia vindeau discuri la prețuri care începeau de la 25 de lei și pentru doritori făceau și recomandări. De altfel, plăcerea de a vorbi cu alți pasionați părea a fi motivul principal pentru care s-au dus sâmbătă în curtea Muzeului. „Oamenii interesați de muzică sunt oameni frumoși, mai buni. Nu au cum să fie răi”, este convins Olivier.

Tipografia de idei continuă sâmbătă seară cu o discotecă retro în aer liber. Programul complet al proiectului estival poate fi consultat aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!