Iniţiativă controversată a Guvernului Grindeanu. Site-ul PressOne.ro a intrat în posesia unui document care arată că în interiorul Executivului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, menită să îngreuneze şi mai mult accesul la datele de interes. Din document reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii, condus de PSD-istul orădean Florian Bodog, doresc chiar abrogarea acestei legi!
Legea tăcerii
Potrivit site-ului citat, documentul este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii. "Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai puţin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetăţenii ar abuza de această lege, iar informaţiile publice sunt, oricum, disponibile pe site", arată sursa citată.
Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne că există o discuţie despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă. În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice. După centralizarea şi publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.
Reprezentantul Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social le-a mai comunicat jurnaliştilor că, la momentul discuţiei noastre, la minister nu ajunsese încă documentul cu propunerile de la Sănătate.
Surse din Ministerul Justiţiei au confirmat, însă, că la Guvern există în lucru un proiect de modificare a Legii 544, dar cu totul altfel de prevederi, care "să împiedice ziariştii să ceară informaţii de genul listelor". Funcţionarii publici se plâng că li se solicită crearea de informaţie nouă, şi nu furnizarea de informaţie preexistentă.
La prima vedere, tentativa de a modifica această Lege arată că administraţia centrală se pregăteşte să reducă până şi modestele eforturi pe care le face pentru a răspunde cererilor formulate de societatea civilă.
Modificată de Cioloș
De precizat că Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituţiilor statului date şi informaţii despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitaţii, rapoarte şi altele asemenea. La insistenţele sale, susţinute de o parte a societăţii civile, normele de aplicare a Legii 544/2001 au fost modificate în iunie 2016, când premier era Dacian Cioloş, prin Hotărâre de Guvern, astfel încât să uşureze accesul la informaţiile de interes public.
Între modificările propuse, termenele de transmitere a informaţiei (5 zile pentru refuzul de a răspunde, 10 zile pentru informaţii identificabile, 30 de zile pentru informaţii elaborate) au fost clarificate, precizându-se că nu este vorba de zile lucrătoare.
Press One mai notează că o secţiune uitată complet a Legii 544/2001 este obligaţia fiecărei instituţii publice de a organiza conferinţe de presă, cel puţin o dată pe lună. Această prevedere este frecvent omisă de către majoritatea instituţiilor publice. Aproape niciuna nu mai organizează conferinţe de presă pentru informarea publicului cu privire la activitatea derulată, cum se întâmpla în anii de după promulgarea Legii 544. Obiceiul s-a transmis mai departe şi la parlamentari.