"Vrem restituire completă - Restitutio in integrum!", acesta este sloganul sub care filiala bihoreană a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, condusă de europarlamentarul Laszlo Tokes, vrea să organizeze miercuri, 14 noiembrie, un protest vizavi de amânarea soluţionării revendicărilor ridicate de Ordinul Premonstratens asupra unor clădiri din Oradea.

Acţiunea este programată a începe în faţa Colegiului Naţional Mihai Eminescu, una dintre clădirile revendicate de Premonstratens în Oradea. "Revendicăm restituirea imobilelor noastre, de 23 de ani încoace. Nimeni nu îşi poate forma un drept asupra unui bun care nu îi aparţine", se arată în comunicatul transmis de CNMT.

"Va fi un protest silenţios, cu lumânări. Dorim să sensibilizăm opinia publică faţă de neajunsurile în care sunt revendicările pentru restituirea clădirilor care au aparţinut şi bisericilor maghiare, dar şi persoanelor private. Aceste revendicări se amână la nesfârşit de autorităţile române, iar în acest timp clădirile se distrug", a declarat pentru BIHOREANUL Zatyko Gyula, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania pe regiunea Partium, organizatorul protestului.

Potrivit acestuia, Premonstratens îşi revendică dreptul de proprietate asupra imobilelor în care funcţionează Colegiul Naţional Mihai Eminescu, biserica de pe strada Roman Ciorogariu şi baza sportivă Voinţa.

"Un alt protest va avea loc vineri, 16 noiembrie, în locul unde a funcţionat fostul Spital de Boli Infecţioase din Oradea, revendicat de Biserica Catolică", a anunţat şi Csomortanyi Istvan, secretarul general al PPMT Bihor, care a confirmat că ambele proteste anunţate în această săptămână sunt autorizate.

Tânărul politician a declarat că alte două proteste, al căror calendar nu a fost încă stabilit, vor avea loc săptămâna viitoare, în localităţile Borş - unde composesoratul Zold Arany revendică o serie de proprietăţi funciare - şi Sânmartin, unde Premonstratens solicită restituirea unui vechi conac, confiscat de autorităţile comuniste.

Potrivit liderilor PPMT, protestele vor fi paşnice, iar participanţii se vor aduna în faţa proprietăţilor revendicate cu o lumânare aprinsă în mâini.