În urmă cu aproape trei ani, când Oana Mudura accepta şefia TVS, nu puţini s-au îndoit de capacităţile unei tinere de doar 25 de ani, fără experienţă managerială, de a resuscita un post de televiziune căzut în rutină.

Dar Oana n-a stat să asculte cârcotaşii, ci şi-a pus în practică strategia, angajând mulţi tineri şi dinamizând emisiunile de ştiri. De câteva săptămâni, ea însăşi a revenit pe ecrane, în postura care a făcut-o cunoscută, aceea de prezentatoare.

Prezentatoare cu politică

Oana Mudura a făcut cam de toate: emisiuni auto, ştiri, producţii de life-style şi matinale. Şi-a început periplul TV la 18 ani, la Antena 1 Oradea, când era studentă la Ştiinţe Politice, de unde s-a mutat la TVS, cu gândul să "crească". Dar, deşi nici măcar nu era plătită pentru munca sa, după câteva luni i s-a cerut să plece. Cauza? Un mic incident şi o nedreptate. "Eram plecată din oraş la Olimpiadele Comunicării şi nu am găsit bilet de întoarcere în ziua când trebuia să prezint ştiri. Am sunat să anunţ, dar la întoarcere mi s-a spus că nu mai e nevoie de serviciile mele", îşi aminteşte ea.

După respingerea bruscă, şi-a continuat cariera la Transilvania TV (TTV). "Acolo am învăţat televiziune în adevăratul sens al cuvântului. La început mi-au dat o emisiune auto, deşi la acea vreme nici nu aveam carnet", spune bruneta. A fost remarcată şi a avansat repede, ajungând la N24, defuncta televiziune naţională de ştiri a fraţilor Micula, unde prezenta ştirile de weekend. După un timp Oana şi-a dat seama, însă, că acolo lucrurile nu se prea mişcau...

Înconjurată de bârfe

Spre surpriza multora, după ce s-a întors acasă, i s-a oferit şansa de a fi managerul şi redactorul-şef al TVS Oradea, înlocuindu-l pe Florin Ardelean. "Era normal să se îndoiască lumea de mine, pentru că nu mă cunoşteau. S-au vehiculat o grămadă de bârfe, dar eu ştiam ce vreau şi ce pot face", spune acum Oana. Zvonurile au fost cu atât mai gustate cu cât însuşi patronul TVS, Zoltan Teszari, este un personaj misterios, care s-a ferit mereu de ochii presei. De altfel, nici Oana nu spune măcar un cuvânt despre celebrul său patron.

Cert e că, din 1 decembrie 2008, de când a preluat conducerea TVS, a făcut schimbări majore atât în privinţa angajaţilor, cât şi a producţiei şi imaginii. "N-am venit cu gândul să fac curăţenie "din prima". Am analizat situaţia, să văd cu cine pot continua ceea ce aveam eu în minte", explică Oana, negând bârfele că ar fi demis "veterani" ai TVS-ului din ranchiună. "Nu puteam înlătura oameni din considerente personale", spune ea. Un prim obiectiv a fost de a schimba jurnalul de ştiri. "Am încercat să-i dau dinamică şi ritm. Totuşi, contrar tendinţei naţionale, am vrut ca prezentatorii şi reporterii să fie de bun simţ, civilizaţi", punctează managerul.

La vremuri noi...

Pentru a atrage mai mulţi telespectatori, Oana a înfiinţat emisiuni tematice. Şi, pentru că mediul online e esenţial în mass-media, a activat şi site-ul televiziunii. "În curând vom avea şi streaming online: telespectatorii vor putea urmări în timp real programul nostru, dar acesta va fi şi arhivat, deci va putea fi revăzut oricând", anunţă şefa TVS. În plus, plănuieşte emisiuni noi. "Vom avea o producţie de life-style şi sănătate, una pentru copii şi părinţi, şi încă o emisiune de dezbateri", precizează tânăra. La un moment dat, toate se vor filma în Palatul Vulturul Negru, unde se va muta sediul TVS. "Nu ştim încă exact când se vor termina lucrările", zice Oana.

Între noutăţile postului se numără şi emisiunea "Săptămâna europeană", difuzată de două luni în fiecare sâmbătă, de la ora 20, şi prezentată chiar de Oana. "Emisiunea e realizată în parteneriat cu televiziunea Parlamentului European. Scopul e ca oamenii să înţeleagă mai bine în ce fel se pot folosi de normele UE în sănătate, mediu şi agricultură", explică moderatoarea, adăugând că reîntoarcerea pe sticlă a avut loc doar după ce s-a asigurat că a pus televiziunea pe făgaşul cel bun.  "Mi-am zis că e timpul să revin. Îmi era şi dor...".

La şevalet

Oana echilibrează munca într-un mediu stresant cu un stil de viaţă personală sănătos şi activ. Sportul ei preferat e mersul pe bicicletă şi, de curând, deşi nu credea că are înclinaţii artistice, a descoperit o adevărată pasiune pentru pictură şi ceramică. "Am realizat câteva tablouri în acril pe pânză, iar pe majoritatea le-am dăruit".

Cu toate că a ajuns şefa TVS la doar 25 de ani, Oana n-a vrut să fie o "dictatoare". "Între mine şi angajaţi există o relaţie normală şi respect", punctează ea. Iar când se gândeşte la poziţia ei, nu se consideră o norocoasă. "Nu cred în noroc, ci în şanse. Pe care ori le ai, ori nu". Şi, cum se vede, în ce o priveşte, e clar că a profitat din plin de cea pe care a primit-o.