Griul oraşului împânzit de betoane poate fi "colorat". Au demonstrat-o mai multe asociaţii de proprietari din Oradea care şi-au înscris spaţiile din faţa blocului într-o competiţie inedită. Municipalitatea şi o companie producătoare de bere, organizatorii concursului, au ales cele mai frumoase grădini din oraş şi urmează să le premieze.

Premii pentru "Capitală"

Concursul "Spaţii verzi de care suntem mândri" - organizat de Tuborg România şi Primăria Oradea, ca urmare a faptului că oraşul de pe Criş a câştigat titlul de Capitală Verde a României - a îndemnat, pentru prima oară, asociaţiile de proprietari să-şi înscrie în competiţie spaţiile verzi din faţa blocurilor, urmând ca acelea care sunt cel mai bine întreţinute să fie premiate.

Deşi a fost privit destul de reticent, la competiţie participând doar 26 de asociaţii, proiectul a scos la iveală locurile care reuşesc să înfrumuseţeze şi cel mai "urât" bloc. Un juriu format din reprezentanţi ai organizatorilor le-a verificat pe fiecare, notând curăţenia, întreţinerea şi, bineînţeles, aspectul spaţiilor amenajate.

Dăruire pentru natură

Locul I a fost câştigat de Asociaţia Barierei 22 din zona Dragoş Vodă. După ce multă vreme un singur locatar s-a înhămat să întreţină spaţiul verde, în urmă cu doi ani ceilalţi 18 proprietari au decis să-i plătească lunar o sumă mică pentru "parcul" lor. "E adevărat că îmi şi place să lucrez în grădină, dar şi ne place tututor ca blocul nostru să arate frumos. Premiul e o satisfacţie pentru mine", spune omul zilei, Ioan Plugar, 49 de ani, muncitor la o firmă de reglări maşini. Spaţiul e întins pe 660 mp, iar gospodarul se îngrijeşte mereu să tundă gardul viu, să ude plantele şi arbuştii, dar şi să "deseneze", spre exemplu, numele Oradiei din flori.

Pe locul al doilea s-a clasat Asociaţia Aluminei 86, iar pe trei Asociaţia Sârguinţa din Cantemir, ambele cu spaţii întreţinute exemplar. Proprietarii clasaţi pe podium vor primi o maşină performantă de tuns iarba (locul I), un echipament pentru udat spaţiile verzi (locul II), respectiv un "trimmer", adică tot un utilaj de tuns iarba (locul III). În total, 13 asociaţii vor fi premiate, pentru grija pentru frumos, cu ustensile de grădinărit. Să poată fi în continuare un exemplu şi pentru alţii...