"Azi, anunţ că misiunea de luptă în Irak s-a terminat. Operaţiunea «Libertate în Irak» a luat sfârşit şi irakienii sunt în prezent responsabili de securitatea ţării lor", a declarat Obama într-un discurs solemn în faţa naţiunii, din Biroul Oval al Casei Albe.

"Am retras aproape 100.000 de militari americani din Irak. Am închis sute de baze sau le-am transferat irakienilor", a subliniat el, amintind că îşi ţine astfel o promisiune din campania electorală.

Obama a remarcat şi că ţara sa a plătit "un preţ enorm" în Irak, unde peste 4.400 de militari americani au murit, de la începerea ofensivei în martie 2003, lansată de predecesorul său, George W. Bush.

Acesta din urmă a vrut să înlăture regimul lui Saddam Hussein, suspectat, pe baza unor informaţii care s-au dovedit a fi false, că ar întreţine un arsenal de arme de distrugere în masă.

Obama s-a opus cu virulenţă acestei operaţiuni, într-o perioadă în care nu era decât un ales local. Afirmând marţi că este timpul să "se întoarcă pagina", preşedintele a profitat de discursul său pentru a încerca să răspundă preocupărilor compatrioţilor săi privind situaţia internă.

"Sarcina noastră urgentă este în prezent restabilirea economiei şi reangajarea milioanelor de americani care şi-au pierdut locul de muncă", a spus el, amintind că ofensiva din Irak a "condus la cheltuirea unor vaste resurse în străinătate, într-o perioadă de reduceri bugetare".

La Bagdad, prim-ministrul irakian Nuri al-Maliki a apreciat că Irakul este în prezent "o ţară suverană şi independentă" şi a afirmat că armata sa poate asigura securitatea, într-un stat care rămâne pradă violenţelor şi instabilităţii politice.

"Este o zi care va rămâne în memoria tuturor irakienilor", a afirmat Maliki, subliniind că armata irakiană va şti să preia conducerea de la americani. Dar ministrul irakian al Apărării a apreciat că în 2012 forţele irakiene nu vor fi capabile să asigure securitatea decât în proporţie de "95 la sută".