Scene inedite, duminică, în prima zi de Paşte, în Piaţa Unirii. Trecătorii au putut vedea, în cadrul Târgului de Paşte, obiceiul stropitului fetelor, care se mai ţine, încă, în localităţile de pe Valea Ierului. Câteva tinere îmbrăcate în straie populare au fost udate până la piele de un flăcăi cu găleţi cu apă.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Primăria Oradea şi APTOR, iar la el şi-a făcut apariţia şi Pasztor Sandor, preşedintele CJ Bihor, împreună cu consilierul său, Adrian Șimon.

"În Duminica Paştelui, la orele amiezii, Agenţia de Dezvoltare Valea Ierului a prezentat unul dintre cele mai vechi obieciuri ale zonei: "stropitul" fetelor. În satele din Valea Ierului, tradiţia se păstrează şi astăzi, chiar dacă tinerii au înlocuit apa rece din găleată cu parfumuri. Una dintre localităţile în care obiceiul "stropitului" s-a păstrat intact peste generaţii este Roşiori, loc de unde au sosit, ieri, tinerii care au prezentat tradiţia", se arată într-un comunicat transmis luni de CJ, împreună cu câteva fotografii.

Anunţul obiceiului a fost făcut vineri după-amiază, de către toboşarul din Sălacea, comună care, în Vinerea Mare, a ocupat căsuţa Valea Ierului montată în Piaţa Unirii de CJ.

"Toboşarul este o prezenţă constantă în fiecare zi de miercuri, în piaţa din Sălacea, unde anunţă obştei ultimile noutăţi", arată CJ.

Cu câteva zile înainte, la căsuţa Ţării Beiuşului au avut loc cântece tradiţionale, demonstraţii de bătut toaca sau cioplitul lemnului, obiceiuri şi tradiţii ce reprezintă atracţii pentru turiştii care vizitează judeţul Bihor.