Miniştrii mediului şi energiei din ţările Uniunii Europene au ajuns la un acord privind ţintele de producţie a energiei regenerabile pentru anul 2030. Până atunci, 27% din producţia europeană de energie va trebui să provină din surse regenerabile, până în 2020 procentajul stabilit fiind de 20%. Iniţial, Parlamentul European a recomandat pentru anul 2030 o ţintă de 35%, însă negocierile au redus acest procentaj, spre nemulţumirea a numeroşi specialişti.

"Nivelul ambiţiei politice este în mod clar insuficient", a apreciat comisarul european pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Canete. Potrivit unui raport recent, în 2015 statele UE au reuşit să furnizeze din surse regenerabile 16,4% din necesarul energetic, iar cu un an în urmă 16%.

Ţintele asumate de Uniune în privinţa utilizării energiei regenerabile fac parte din pachetul de măsuri care trebuie adoptate pentru limitarea generării de gaze cu efect de seră. Prin acordul climatic de la Paris, până în anul 2030 statele UE ar trebui să reducă emisiile cu 40% comparativ cu anul 1990.