Senatul Universităţii din Oradea a aprobat luni, în prima şedinţă din acest an, Planul Operaţional al Universităţii pentru anul 2013, adică lista obiectivelor ce se doresc atinse în acest an.

Principalul obiectiv al Universităţii în acest an este obţinerea gradului ridicat de încredere din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior. În prezent, Universitatea are calificativul "încredere", însă conform planului, până în noiembrie 2013 ar trebui să dovedească faptul că merită un calificativ mai mare.

Alte obiective ale Universităţii sunt elaborarea unei baze de date online privind evoluţia absolvenţilor, care să arate parcursul lor profesional după absolvire, dar şi implementarea, până în martie, a sistemului informatizat de evidenţă şi gestiune a relaţiei cu studenţii, adică a cataloagelor ori planurilor de învăţământ online, la toate facultăţile.

De asemenea, anul acesta Universitatea trebuie să aibă cel puţin 2 noi specializări cu predare în limba engleză, ca să atragă mai mulţi studenţi străini, dar şi să înfiinţeze un an pregătitor, în cadrul căruia viitorii studenţi să se familiarizeze cu noţiunile ce urmează să le folosească la facultate.

Până în luna iulie Universitatea va avea o librărie, iar până la finalul anului se doreşte înfiinţarea unui Institut sau Parc Ştiinţific local de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, respectiv un Institut de Cercetare în parteneriat cu Academia Română.

Rezultatele ştiinţifice ale cadrelor didactice şi ale cercetătorilor Universităţii, precum şi infrastructura de cercetare se vor regăsi în două baze informatizate ce vor fi realizate până în vară, iar până în decembrie Universitatea trebuie să se implice în înfiinţarea de spin off-uri, adică nişte societăţi comerciale realizate împreună cu parteneri privaţi.

La capitolul Activităţi tehnico-edilitare, Universitatea şi-a propus continuarea lucrărilor la diferite investiţii, precum Căminul C ori clădirea din campusul B, ce se doreşte un sediu pentru Facultatea de Ştiinţe Economice. De asemenea, conducerea instituţiei îşi doreşte reabilitarea mai multor clădiri, dar şi amenajarea parcării auto de lângă Biblioteca universitară.

În februarie şi iulie, Universitatea va organiza târguri de locuri de muncă pentru viitorii absolvenţi, iar până în vară va înfiinţa o asociaţie a absolvenţilor instituţiei.