Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au dat un ordin comun, prin care stabilesc condiţiile în care se vor ţine lecţiile de pregătire pentru elevii din ultimul an de gimnaziu, respectiv de liceu. Potrivit unei reglementări anterioare, elevii care vor susţine în această vară Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul vor putea participa la lecţii de pregătire, între 2 şi 12 iunie. La aceste ore, prezenţa nu va fi obligatorie.

Potrivit ordinului comun al celor două ministere, la intrarea în unitatea de învăţământ se va măsura temperatura fiecărui elev, cadru didactic sau angajat al şcolii, de un doctor sau un asistent care va asigura asistenţa medicală pe tot parcursul desfăşurării orelor. Vor avea acces în şcoli doar cei care au temperatura mai mică de 37 de grade Celsius.

Elevii şi profesorii vor trebui să poarte mască tot timpul când se vor afla în şcoală, iar unităţile de învăţământ vor trebui să asigure materialele şi echipamentele de protecţie, adică covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini, săpun etc.

Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ va stabili traseele pe care elevii vor merge spre sălile de clasă şi sensul de deplasare pe fiecare coridor în parte. Ordinul mai prevede că elevii vor merge pe coridoare doar însoţiţi de cadre didactice.

În fiecare sală de clasă vor putea sta maximum 10 elevi, la distanţă de doi metri unul de altul. Durata zilnică a activităţilor este de trei ore pentru elevii de liceu şi de două ore pentru cei de gimnaziu. Pauzele între ore trebuie decalate, „astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacţioneze fizic”, după cum arată ordinul.

Dacă şcoala organizează lecţiile în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de două ore pentru dezinfectarea claselor.

Totodată, colectarea măştilor se va face în locuri speciale semnalizate corespunzător, amenajate în unitatea de învăţământ, iar la sfârşitul activităţilor elevii vor primi câte o mască nouă pentru deplasarea către domiciliu.

"Cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu stricteţe a măsurilor de distanţare fizică dintre elevi şi măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecţiei cu SARS Cov 2", se precizează în Ordin.

Documentul mai prevede că inspectoratele şcolare transmit direcţiilor de sănătate publică cu cel puţin o săptămână înainte perioada de desfăşurare a activităţilor la care participă elevii în unităţile de învăţământ preuniversitar, precum şi intervalul orar.