Într-o declaraţie politică transmisă presei marţi, Octavian Bot a făcut referiri la atitudinea lui Tokes, în contextul în care se referea la opoziţia "care freamătă la gândul suspendării Preşedintelui", care nu respectă Constituţia şi are "câteva idei, puţine şi fixe repetate cu obstinaţie" ce duc cu gândul la "deviaţii comportamentale, şi nu la responsabilitate politică".

"În acelaşi registru aş încadra şi acţiunile sau declaraţiile europarlamentarului Tokes Laszlo. În cazul său, nu se potriveşte, din păcate zicala românească: "să nu faci ce face popa, să faci ce zice popa". Nici ce face şi nici ce zice Tokes nu e bine să faci! După ce a încercat marea cu degetul, cerând autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, Tokes şi-a adus aminte că şi în judeţele Bihor şi Satu - Mare trăiesc maghiari, care, în opinia sa, ar avea nevoie de autonomie teritorială", precizează parlamentarul.

Octavian Bot subliniază că, deşi a crescut şi a trăit printre maghiari, dar şi ca deputat în Colegiul 9 Oradea, el nu a constatat că "autonomia teritorială ar fi o preocupare pentru cei în numele cărora pretinde Tokes că vorbeşte". "Îi amintesc domnului Tokes că în România este nevoie de autonomie, dar de autonomie locală, aşa după cum este aceasta descrisă în Carta Europeană, "Exerciţiul autonom al puterii locale", document ratificat cu ani în urmă de Parlamentul României. Autonomia locală are la bază principiul subsidiarităţii, ce înseamnă în linii mari asigurarea resurselor financiare necesare rezolvării problemelor locale", a subliniat Bot.

El a făcut referiri şi la gestul vicepreşedintelui Parlamentului European de a fi susţinut, la începutul săptămânii trecute la Oradea, montarea unor plăcuţe în limba maghiară, care nu fuseseră aprobate de Consiliul Local, aşa cum cere legea, considerând că gestul său a fost unul "incalificabil pentru un europarlamentar creştin". "Este de apreciat faptul că UDMR a înţeles că nu e bine să faci nici ce zice şi nici ce face Tokes", a conchis Bot.