Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, deputatul PNL de Bihor Octavian Bot a criticat Guvernul pentru faptul că nu stimulează investitorii străini să îşi deschidă afaceri în România, în condiţiile în care în ultimii ani valoarea investiţiilor străine a scăzut intens.

"În 2007, valoarea investiţiilor străine în România era de 9 miliarde de euro. În 2008 - era de 9,5 miliarde de euro, iar în 2009, a scăzut dramatic, la 3,5 miliarde de euro. În 2010 - valoarea a fost de 2,6 miliarde de euro, iar în 2011 - 1,8 milioane de euro. Plecarea Nokia este dovada degringoladei din economia românească. Este, totuşi, o companie a cărei cifră de afaceri înseamnă 1% din PIB!", a spus Bot.

Deputatul a criticat "lipsa de strategie a Guvernului Boc sau a Guvernului Boc-Băsescu", care nu acordă nici o facilitate investitorilor care vor să îşi desfăşoare afacerile în România, nici oamenilor de afaceri autohtoni, dar nici cetăţenilor, pentru că nu ia măsuri care să înfiinţeze noi locuri de muncă. "Boc este omul cu coasa în economia românească. Guvernul Boc-Băsescu nu a făcut decât să taie pensii, salarii, locuri de muncă", a acuzat Bot, amintind că Puterea nu a ţinut cont de niciuna dintre propunerile USL pentru relansarea economică a României, ca de pildă reducerea fiscalităţii.

La solicitarea jurnaliştilor, Bot a mai spus că nu este de acord cu ideeea deputatului Cornel Popa ca parlamentarii opoziţiei să demisioneze din Parlament, deoarece Parlamentul nu ar fi dizolvat prin demisia unei părţi din deputaţi, ca atare nu ar declanşa alegeri anticipate, ci doar alegeri parţiale, unde s-ar putea ca reprezentanţii Puterii să prindă şi mai multe locuri de parlamentari.

Totodată, liberalul a mai punctat şi că măsura luată în şedinţa de joi de Consiliul Local Oradea, de a scumpi preţul gigacaloriei, este "dură", dar necesară, şi a criticat Guvernul pentru faptul că a decis retragerea subvenţiilor pentru încălzire, pasând primăriilor această responsabilitate. "Substratul e că primarii PDL vor mai primi, sub diferite forme, bani de la Guvern, iar primăriile precum cea din Oradea nu vor primi niciun leu. Or, primăria nu are bugetul necesar pentru a ajuta populaţia", a explicat parlamentarul.

Bot a mai spus că, în contextul crizei, a iniţiat modificarea legii 406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, scoţând prevederea potrivit căreia foştii preşedinţi au dreptul la o locuinţă. Totodată, a solicitat reducerea procentului pe care foştii preşedinţi îl primesc lunar, pe lângă pensie, şi anume 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţiu. "Mi se pare prea mult pentru un fost preşedinte", a argumentat Bot. "Nu cred că ar deranja pe nimeni şi nu ştiu de ce această lege a fost uitată.Traian Băsescu sau a uitat-o sau s-a făcut că nu ştie de ea. Dar dacă tot vrea să taie, eu cu asta aş fi început", a spus parlamentarul.