Reîntors în PNL, deputatul Octavian Bot a catalogat vineri, într-o conferinţă de presă, ultimele măsuri propuse de Traian Băsescu, atacul la adresa Regelui Mihai, proiectul de modificare a Constituţiei şi ideea regionalizării, drept "deliruri". Parlamentarul susţine că preşedintele este "frustrat, datorită mandatului nereuşit" şi că "tendinţele autoritariste le depăşesc pe cele ale lui Nicolae Ceauşescu".

"În PDL mi-am dat seama că nu ai voie să vorbeşti, ci doar să execuţi. Totul se datorează preşedintelui Traian Băsescu, împotriva căruia vreau să protestez public. Din păcate, nici la această oră el nu a înţeles că este un reprezentant al statului şi nu un stăpân al lui şi că România nu trebuie condusă ca un vapor. Tendinţele autoritariste le depăşesc pe cele ale dictatorului Nicolae Ceauşescu şi ultimele ieşiri în faţa opiniei publice sunt o dovadă a frustrărilor pe care le-a acumulat de-a lungul mandatului", a declarat fostul democrat liberal, care şi-a făcut autocritica, recunoscând că i-au trebuit trei ani pentru a înţelege toate aceste lucruri.

Traian Băsescu delirează

Bot a mai adăugat că tendinţa autoritaristă a şefului statului se manifestă prin "deliruri" puse pe tapet în spaţiul public. "Printre delirurile din ultima perioadă ale preşedintelui se numără atacul asupra Regelui Mihai, despre care a spus că a trădat România când a abdicat. Asta, în condiţiile în care toţi istoricii ştiu cum a fost forţat să plece din România. Sunt convins că prima reacţie pe care ar fi avut-o românii ar fi fost aceea de a-i da două palme ca să se trezească. Cum să faci o astfel de afirmaţie?", s-a întrebat parlamentarul.
Conform lui Octavian Bot, şi Modificarea Constituţiei este un "delir" al preşedintelui. Liberalul a declarat că este nevoie de o modificare a Constituţiei, dar că, datorită crizei economice, nu este un moment potrivit pentru acest lucru.

Octavian Bot consideră aberantă şi intenţia preşedintelui de a modifica structura Parlamentului, susţinând că referendumul din 2009 pentru reducerea numărului de parlamentari şi pentru trecerea la Parlament unicameral nu a fost legitim datorită prezenţei slabe la vot.

"Şi regionalizarea este tot un delir al preşedintelui pentru că nu se poate modifica organizarea administrativ-teritorială a unei ţări peste noapte. Este un proces complex care necesită studii elaborate, iar soluţia trebuie să fie una tehnică care nu poate fi făcută decât pe baza unor studii serioase. Poţi afla dacă şi cui foloseşte doar organizând un referendum aşa cum vrea să facă USL", a declarat liberalul.