Cu surprindere, abia am aflat că Mihai Lasca „Jos Masca” e liderul AUR Bihor. Când veselul Vadim s-a cărăbănit pe cale naturală să se convingă că Dumnezeu e român, și nu ungur sau de altă naționalitate, părea că a lăsat PRM-ul în moarte clinică. Iată însă că, paradoxal, intubările și oxigenările lunilor din urmă i-au resuscitat puternic trista moștenire.

La urma urmei, și neo-ideologiile defuncților Le Pen sau Jorg Haider continuă să facă pui năzdrăvani nu doar la franțuji și habsburgi, ci cam peste tot în Occident. Așa încât, parafrazându-l pe Caragiale, dacă vesticii își au extremiștii lor, cum să n-avem și noi extremiștii noștri...?

Greu de căutat logica într-un partid a cărui ilustră galerie își pune cagule când se bate cu jandarmii și alți ultrași înainte, în timpul și după meciurile de fotbal, dar se teme cumplit de măștile sanitare.

Ce-i cert, însă, e că AUR a fost votat cu convingere 100% (în memoria doamnei Veorica, aș zice chiar cu unu-unu-doi %). Iar dacă ne uităm la „careul de ași” din viitorul strălucit Parlament, pun pariu că PSD, PNL sau USR au cam același procent, ca AUR, de electori care au votat cu convingere partidul. Sau poate chiar sunt sub AUR la numărul de voturi ștampilate cu toată inima.

Întrebarea e cum aflăm dacă acest rămășag e sau nu câștigător? Sigur că nici partidele grele și nici partidele grele de cap n-au niciun interes să se afle câți le-au votat într-o doară sau în disperare de cauză. Căci la fiecare scrutin ni se servește același îndemn: dacă nu votezi, n-ai drept să comentezi... Iar după numărătoare, cu toții se împăunează cu votul tău, pe care, de fapt, l-ai donat pentru „răul mai mic”.

Ca să nu devină un clișeu gen „comentez - deci exist, votez - deci subzist”, hai să ne amintim că onor Constituția consfințește nu doar dreptul la vot, ci și la liberă exprimare. Îmbinându-le pe ambele, chiar am putea scoate la urne tinerii și „Partidul celor care nu votează”.

Cum? Pe lângă cele 50-60 de partide înșirate pe buletinele de vot, chiar ar încăpea și o siglă neobligatorie „Vot de încredere limitată”. Adică să poți vota PSD, PNL, USR, UDMR sau AUR, dar să poți ștampila și opțiunea de, elegant zis, „vot neconvingător”, sau neaoș, „te-am votat, dă-te dreacu”. Iar la numărătoarea voturilor să se anunțe, obligatoriu, nu doar procentajul de voturi generale, ci și cel de voturi neconvingătoare. Gen: PSD 30% din care 25% voturi „limitate”, PNL cu 25% din care 20% voturi „limitate”, USR cu 15% din care 10% voturi „limitate”, UDMR cu 6% din care jumătate voturi „limitate”.

Astfel, chiar n-ar mai putea să iasă de-alde Ciolacu, Orban, Barna sau Kelemen lăudându-se cu procentele generale. Și am ști și noi oficial cum stăm. Dar așa-i că-i tare greu să convingem politicienii vechi și noi să legiuiască așa ceva?