"Înnoirea" instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean Bihor continuă cu o surpriză: O tânără PNL-istă, fostă viceprimăriţă în Auşeu, va deveni manager al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai Bihor.

Ancuţa Florina Şchiop, consilier judeţean PNL şi angajată la cancelaria prefectului Dumitru Ţiplea, a fost declarată câştigătoarea concursului pentru managementul Bibliotecii Judeţene şi va conduce instituţia în următorii 3 ani. 

Două candidate 

Concursul a fost organizat în urma unei dispoziţii date de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi "jurizat" de o comisie a cărei componenţă nu a fost făcută deocamdată publică. 

S-au înscris Ligia Mirişan, manager al Bibliotecii din 2009 până în iulie 2021, când i-a expirat cel mai recent mandat, şi Ancuţa Florina Şchiop, care a predat istorie-geografie elevilor de gimnaziu şi apoi a deţinut două mandate de viceprimar din partea PNL în comuna Auşeu. 

Rezultatele au fost afişate, deocamdată anonimizat, pe site-ul Consiliului Judeţean. Potrivit Biancăi Firezar, purtător de cuvânt al CJ Bihor, rezultatele finale vor fi prezentate după ce se încheie perioada de depunere a contestaţiilor (5 zile de la comunicare).

De (aproape) 9

BIHOREANUL a aflat că cea care a obţinut 8,81 pe proiectul de management, respectiv 9,03 la susţinerea prin interviu a acestuia, pentru o notă finală de 8,92, este PNL-ista Ancuţa Şchiop. 

Ligia Mirişan (foto) a obţinut 7,05 pentru proiectul prezentat şi a absentat la proba interviului. Contactată de BIHOREANUL, fosta directoare nu a dorit să facă prea multe comentarii pe marginea temei.

"Am considerat că nu era oportun să mă prezint...", s-a limitat ea să spună despre concurs. "Las în urmă o instituţie curată, restructurată şi fără probleme. Am avut o echipă cu care am putut să fac lucruri importante, cu rezultate foarte bune", a adăugat Mirişan. 

Pe linia PNL 

În vârstă de 36 de ani, Ancuţa Florina Schiop este absolventă a Facultăţii de Istorie de la Oradea şi ulterior a făcut un masterat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Ea a predat istorie-geografie la şcoala gimnazială din comuna Auşeu şi apoi a fost viceprimar PNL în aceeaşi comună vreme de două mandate. 

În 2020, a candidat în echipa lui Ilie Bolojan pe listele PNL pentru Consiliul Judeţean Bihor, unde a şi "prins" un loc. Ea a fost repartizată apoi în Comisia pentru cultură, culte, învăţământ, tineret şi sport a deliberativului judeţean. 

Mai mult, Ancuţa Florina Şchiop a primit "de câteva luni", după cum spune ea, un post de consilier în cancelaria prefectului Dumitru Ţiplea (PNL). Aşadar, din consilier de prefect, ea va deveni manager de bibliotecă... 

"Domeniu de suflet"

Contactată de BIHOREANUL, Ancuţa Şchiop a spus, iniţial, că nu doreşte să vorbească despre proiectul său de management şi despre rezultatul concursului "până când se va încheia procedura", adică după expirarea perioadei de contestaţii.

"Domeniul cărţilor este un domeniu de suflet şi tare drag mie. Existând posibilitatea aceasta, de a participa la concurs, am încercat. Am studiat domeniul, am pregătit proiectul şi iată-ne în situaţia de astăzi", a spus liberala.

Întrebată dacă are experienţă în domeniul bibliotecilor, ea a răspuns: "Da, a fost una dintre responsabilităţile mele în calitate de profesor şi, mai apoi, în calitate de viceprimar", referindu-se la bibliotecile şcolare din comună, deci în niciun caz o bibliotecă de mari dimensiuni sau una judeţeană. 

Întrebată unde lucrează în prezent, aceasta a ezitat iniţial să răspundă, dar la insistențe a spus că este consilier în cancelaria prefectului. 

12 ani de mandat

Ligia Mirişan a condus Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai din iunie 2009. La evaluarea finală a celui mai recent mandat (2017-2021), realizată în actuala "guvernare" locală, a fost notată cu 8,78 pentru activitatea sa ca manager. Între altele, în mandatul său a realizat inventarul total al fondurilor bibliotecii, dar a şi facilitat organizarea mai multor evenimente şi ateliere, în special pentru copii, în cadrul instituţiei. 

Din 2012, ea este preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. 

Ligia Mirişan este profesor de limba română şi de limba franceză, absolvind Facultatea de Filologie (Litere) a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Înainte să conducă biblioteca, a fost director al Casei de Cultură Şimleu Silvaniei, precum şi director al ansamblurilor folclorice "Silvania" şi "Mugurii Silvaniei".

În perioada 2005-2009, ea a fost director executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Bihor. În 2004 a primit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler conferit de Preşedinţia României. 

Ţinta: multe venituri, multe activităţi

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" are în subordine, din 2020, după o restructurare iniţiată de Ilie Bolojan, şi revistele de cultură "Familia" şi "Varad". De altfel, de la începutul lunii august şi până când noul manager va prelua funcţia, instituţia este condusă de redactorul şef al revistei "Familia", scriitorul Mircea Pricăjan.

Patrimoniul bibliografic total numără 579.010 unităţi de bibliotecă (cărţi, manuscrise, documente, ziare vechi), în valoare de peste 6 milioane de lei. 

În caietul de obiective, care a trebuit să stea la baza elaborării proiectelor de management, se subliniază faptul că noul manager va trebui, între altele, să valorifice colecţiile bibliotecii, să organizeze expoziţii, conferinţe de specialitate în limba română şi în limba maghiară, să organizeze evenimente de lansare pentru noile numere ale revistelor "Familia" şi "Varad", să crească numărul de vânzări ale celor două publicaţii, să creeze colecţii şi arhive digitale şi să elaboreze proiecte pe fonduri nerambursabile pentru achiziţionarea de echipamente performante în scopul digitizării colecţiilor.

De asemenea, managerul trebuie să crească gradual veniturile proprii ale Bibliotecii.