Organizatorii concursului de offroad „Cupa Bihorului 4x4”, care s-a desfăşurat sâmbătă pe trasee montane din judeţ, au fost amendaţi cu 50.000 de lei de comisarii de mediu, după ce o parte dintre concurenţi au pătruns într-o arie protejată pentru care nu aveau aviz.

Competiţia a avut trei trasee, iar unul dintre ele, de 45 km lungime, era în zona Valea Lupului – Valea Calului, din Defileul Crişului Repede – Munţii Pădurea Craiului.

„Pentru această activitate sportivă este obligatorie obţinerea acordului administratorului ariei naturale protejate”, se arată într-un comunicat transmis luni de Garda de Mediu Bihor.

Astfel, organizatorii trebuiau să obţină avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) Bihor, document pe care nu l-au avut. Drept urmare, Asociaţia Descoperă România 4x4 a fost amendată cu 50.000 de lei.

Surse din rândul organizatorilor au declarat pentru BIHOREANUL că, deşi îşi asumă greşeala şi vor plăti amenda, autorităţile statului nu au dat dovadă de competenţă şi eficienţă. „Am avut avizul de la Parcul Natural Apuseni, de la Romsilva, doar ANANP ăştia nu ne-au dat nimic. Cu două zile înainte, ne-au dat un refuz verbal, dar în scris nimic”, a declarat unul dintre organizatori.

Mai mult, spune acesta, un angajat al ANANP Bihor s-a dus, vineri, însoţit de jandarmi la locul de start al concursului şi a primit informaţii detaliate despre trasee. „I-am arătat care sunt traseele, deşi nici nu ştia citi o hartă. L-am dus, să vadă cu ochii lui, că nu intrăm printre copaci, mergem doar pe drumuri forestiere. Nu ne-a oprit concursul”, a mai spus bărbatul.

Acesta a reclamat şi faptul că ariile protejate din Bihor nu sunt delimitate de panouri, iar şoferii de maşini offroad nici nu ştiu când intră într-o zonă ocrotită, unde accesul lor este interzis.