Întrunit marți sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor a adoptat prin Hotărârea nr. 69, măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate, cea mai importantă noutate fiind că municipiul Oradea va fi supus regulilor specifice unei incidențe mai mari de 6 cazuri Covid la mia de locuitori, situație atinsă încă de sâmbătă.

Hotărârea CJSU intră în vigoare din 13 octombrie, ora 00.

Zeci de UAT-uri cu restricţii

Conform Hotărârii, bazată pe o analiză a Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista localităților în care se aplică restricții cuprinde în total nu mai puțin de 78 de unități administrativ-teritoriale:

- 20 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri/1.000 locuitori: Tarcea, Roşia, Copăcel, Şoimi, Husasău de Tinca, Drăgăneşti, Auşeu, Abram, Şuncuiuş, Salonta, Pietroasa, Abrămuţ, Tăuteu, Căpâlna, Mădăras, Curăţele, Uileacu de Beiuş, Cociuba Mare, Vârciorog, Dobreşti;

- 32 localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri/1.000 locuitori: Aleşd, Nojorid, Oşorhei, Remetea, Borş, Tărcaia, Bratca, Vadu Crişului, Nucet, Beiuş, Biharia, Măgeşti, Răbăgani, Lugaşu de Jos, Balc, Cărpinet, Diosig, Cherechiu, Vaşcău, Tinca, Şimian, Tămăşeu, Ştei, Ineu, Marghita, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Pomezeu, Roşiori, Borod, Batăr;

- 14 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Sânmartin, Lunca, Oradea (7,13 la mie), Derna, Pocola, Gepiu, Sălard, Girişu de Criş, Cefa, Budureasa, Câmpani, Aştileu, Cetariu, Tileagd;

- 12 localități cu incidență peste 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Ceica, Spinuş, Ţeţchea, Chişlaz, Toboliu, Brusturi, Hidişelu de Sus, Căbeşti, Paleu, Sântandrei, Lăzăreni, Sâmbăta.

Prin urmare, în toate cele 78 UAT-uri se impun restricții specifice, în funcție de incidența din fiecare.

Cu mască prin Oradea 

În localitățile unde incidența a depășit 6/1.000 și este mai mică de 7,5/1.000, cum este şi cazul Oradiei, principalele măsuri care intră în vigoare vizează obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, fiind exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Indiferent de incidență, masca nu se poartă de către persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători.

Circulaţie restricţionată

De asemenea, pe timp de noapte (între orele 20.00 – 05.00), circulația în afara locuinței va fi interzisă vinerea, sâmbăta și duminica persoanelor nevaccinate, cu mai multe excepții (deplasarea în interes profesional; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie).

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte la cererea autorităților abilitate legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în interes personal o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Doar cei vaccinaţi sau vindecaţi

Pe de altă parte, va fi afectată activitatea mai multor categorii de operatori economici, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate ori trecute prin boală.

Cele mai noi măsuri luate la nivel naţional pentru localităţile în care incidenţa este mai mare de 6 la mie exclud dintre variante prezentarea unui certificat verde care să arate existenţa unui test negativ Covid.

Astfel, în UAT-urile în care incidenţa este mai mare de 6 la mie, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase în intervalul 5:00 – 24.00 este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar NUMAI pentru persoanele vaccinate anti-Covid și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Sunt scutiţi de la această obligaţie copiii cu vârste de până la 12 ani.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă.

Cine poate merge la nunţi şi spectacole

Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție (inclusiv în aer liber), participarea fiind permisă doar pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru cele aflate în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Evenimentele private (nunți, botezuri) se pot desfășura în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, participarea fiind permisă tot doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Şi în aceste cazuri, copiii de până la 12 ani nu trebuie să prezinte astfel de certificate.

Orar restrâns în weekend

Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, sunt obligați să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-22:00, excepție făcând livrările la domiciliu, unitățile farmaceutice, benzinăriile, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri.

Activitatea sălilor de sport și/sau fitness în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, iar accesul este permis exclusiv persoanelor vaccinate / trecute prin boală.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Și aici, accesul este permis doar celor vaccinați ori trecuți prin boală.

Activitatea piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, iar accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Pe de altă parte, instituțiile publice, agenții economici și profesioniștii (avocați, notari, medici etc) au obligația să asigure la intrarea în sedii triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.

Potrivit legislației, astfel de măsuri restrictive și obligații instituite după depășirea incidenței de 6/1.000 se vor ridica după scăderea incidenței sub 5,5/1.000, tot prin Hotărâre a CJSU.

La peste 7,5... 

În localităţile în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mie, este interzisă circulaţia în afara gospodăriei între orele 20 şi 05, în toate zilele săptămânii, cu câteva excepţii (deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală, din alte motive justificate).

"Carantina de noapte" nu se aplică persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală şi pot dovedi asta. 

De asemenea, operatorii economici pot ţine deschis doar în intervalul orar 5 – 22, cu excepţia farmaciilor, benzinăriilor, operatorilor care fac livrări la domiciliu, respectiv cei din domeniul transportului de persoane şi de mărfuri. 

CITEŞTE TEXTUL INTEGRAL AL HCJSU, care conţine toate restricţiile, în funcţie de incidenţă, mai jos: