Un avion Boeing 777 al Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord s-a prăbuşit în estul Ucrainei, în zona Doneţk, unde au loc lupte între separatiştii pro ruşi şi armata ucraineană.

Gândul scrie că Ucraina vorbeşte despre "doborâre" şi "act terorist" şi susţine că separatiştii proruşi au folosit un sistem antiaerian rusesc BUK, cu rachete sol-aer. De asemenea, Ucraina acuză Rusia de implicare în această tragedie, în timp ce separatiştii şi ruşii neagă orice implicare, susţinând că nu au armament capabil să atingă avioanele de linie. Totuşi, există relatări pe internet în care separatiştii se lăudau că au intrat în posesia unui BUK.

SBU, serviciul secret de la Kiev, a publicat o înregistrare în care un lider separatist relatează serviciilor secrete ruseşti cum au doborât un An-26 - avion militar de transport ucrainean. Ruşii îl informează că au doborât un avion civil de pasageri. Autenticitatea înregistrării nu poate fi verificată.

Pe de altă parte, CNN şi Wall Street Journal citează oficiali americani care susţin că aeronava a fost lovită de o rachetă. Totodată, responsabili americani au confirmat pentru AFP că avionul a fost lovit de o rachetă sol aer a cărui origine rămâne încă incertă. Rămâne de determinat dacă racheta a fost trasă de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, de soldaţii ruşi din sau de forţele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre responsabilii citaţi de AFP.

Potrivit companiei Malayasia Airlines la bordul avionului prăbuşit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi, 27 de australieni, 23 de malaezieni, 11 indonezieni, 6 britanici, 4 germani, 4 belgieni, 3 filipinezi şi un canadian. În cazul a 47 de pasageri nu a fost confirmată naţionalitatea. Cei 15 membri ai echipajului erau malaezieni.

Mulţi dintre pasageri mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia.

Momentul prăbuşirii aeronavei MH17 Malaysia Airlines a fost surprins pe o înregistrare video de un martor. Imaginile arată o explozie uriaşă şi un fum negru dens care se ridică.

Acesta este al doilea avion pe care compania Malaysia Airlines îl pierde în acest an, după ce un Boeing a dispărut în apele Oceanului Indian, nefiind găsit nici la ora actuală.