Săptămâna trecută, Olanda anunţa că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Coincidenţă sau nu, în weekend, toate TIR-urile care veneau din Olanda cu flori, bulbi sau seminţe au fost oprite în vămile româneşti, pe motiv că există suspiciuni că ar fi purtătoarele unei bacterii.

Asta i-a făcut pe doi europarlamentari olandezi să acuze românii că se răzbună, oprind TIR-urile în vămi, pentru opoziţia Olandei vizavi de Schengen. Cei doi au spus că România atacă "un produs cu o înaltă valoare simbolică", adică lalelele, într-o formă de şantaj.

Nimic mai fals, susţin autorităţile române. Controlul la frontieră a fost declanşat de ANAF, prin Autoritatea Naţională a Vămilor, după ce două tiruri din Olanda au fost descoperite cu documentele de transport al mărfii în neregulă. Concomitent, poliţiştii de la Antidrog au fost alertaţi, tot de ANAF, că pe bulbii de lalele dintr-un depozit din Ilfov se află "un praf alb suspect".

Ulterior, Agenţia Naţională Fito-Sanitară a Ministerului Agriculturii a ordonat blocarea tuturor transporturilor de produse horticole din Olanda, pentru a preleva probe, în căutarea unei bacterii de tip putregai care poate ataca toate plantele cu bulbi şi tuberculi, inclusiv cartofi.

"Nu am discutat cu vreo altă instituţie a statului înainte să declanşăm acest control. Nu există vreo răzbunare sau vreo conotaţie de tip politic. Eu însumi am o relaţie foarte bună cu ambasadoarea Olandei (Tanya van Gool - n.r.). Relaţiile României cu Olanda pe linie de agricultură şi nu numai sunt foarte bune. Noi nu suntem uneltele nimănui în astfel de chestiuni politice privind Schengen", a spus Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii.