A fost sărbătoare, miercuri, la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, şi nu doar pentru că vacanţa mare este la câţiva paşi distanţă. Elevii şi profesorii deopotrivă i-au celebrat pe cei 195 de şcolari câştigători la olimpiade şi concursuri asimilate olimpiadelor, la "Gala Olimpicilor Centenarului".

În total, la ceremonia care a adunat la careu elevi, profesori şi părinţi deopotrivă, au primit medalii şi diplome 195 de şcolari, începând din clasele de-a III-a, până la ultimul an de gimnaziu. În plus, cu sprijinul Asociaţiei Oltea Doamna, câştigătorii olimpiadelor naţionale au primit şi premii în bani, iar cei ai olimpiadelor judeţene şi ai concursurilor, cărţi.

"Olimpiada nu este doar o competiţie în care se stabilesc clasamente în funcţie de rezultatele obţinute la un anumit moment, olimpiada este sumarea unor experienţe noi, este bucuria de a face ceea ce îţi place, este curaj şi perseverenţă", a spus directoarea şcolii, Florina Muscă.

Cei mai buni

Apoi, profesoara a dat citire numelor premianţilor. Din cei 195 de elevi felicitaţi, 25 au luat premiul I la olimpiade (o elevă la olimpiada naţională şi 24 de elevi la olimpiade judeţene), 17 au obţinut premiul II la olimpiade (un premiu la olimpiada naţională şi 16 la olimpiade judeţene), iar 12 elevi premiul III (un premiu la olimpiada naţională şi 11 la cele judeţene). De asemenea, cinci elevi au luat premii speciale la olimpiade, iar 45 menţiuni.

La concursuri asimilate olimpiadelor, Şcoala Oltea Doamna are 11 laureaţi cu locul I, 20 cu locul II, 27 cu locul III, doi cu premii speciale şi 31 cu menţiuni.

Doi elevi au ieşit în evidenţă în cadrul galei. Adelina Cordovan (clasa a VIII-a) este singura elevă a şcolii care a obţinut un premiu întâi la o olimpiadă naţională, mai precis la cea de limba romani. Vizibil emoţionată, adolescenta a fost aplaudată intens şi ovaţionată de colegii ei, când şi-a ridicat premiile.

De asemenea, aplauze multe a strâns Marc Şurtea (foto), elev în clasa a VII-a, care a adunat în acest an şcolar şapte premii, la patru discipline: matematică, fizică, germană şi lingvistică. În palmaresul adolescentului se regăseşte şi locul II câştigat la olimpiada naţională de germană.

Marc Şurtea, elev Oltea Doamna

O altă performanţă notabilă a fost a Mariei Balaş, elevă care a luat premiul al III-lea la olimpiada naţională de religie.

După ce toţi premianţii au fost aplaudaţi, două dintre elevele şcolii au şi cântat, spre bucuria colegilor, care au avut prilejul perfect să danseze. 

Şcoală de un veac

Chiar dacă această gală este o tradiţie în Şcoala Oltea Doamna, ediţia din acest an a fost una specială, deoarece în toamnă, şcoala va împlini 100 de ani de existenţă.

În octombrie 1919, în clădirea în care anterior funcţionase sediul Primăriei oraşului, au început cursurile Liceului de Fete nr. 1, prima şcoală românească de fete din Oradea.

De altfel, în 1919, în Oradea s-au înfiinţat primele unităţi de învăţământ româneşti: Liceul Emanuil Gojdu, şcoală de băieţi, şi Şcoala Oltea Doamna. De aceea, premianţii de miercuri au fost numiţi simbolic "olimpicii Centenarului".