30 de foşti şi actuali olimpici internaţionali au semnat vineri, 30 noiembrie, o scrisoare deschisă adresată premierului şi ministrului Educaţiei în care spun că sunt mâhniţi pentru lipsa de recunoaştere a rezultatelor obţinute de ei în anul şcolar 2010-2011. Olimpicii îi amintesc ministrului Educaţiei că au trecut patru luni de când le-a promis că-i va premia, dar până acum nu s-a întâmplat nimic.

Tinerii mai arată că mulţi dintre ei studiază în străinătate şi se simt umiliţi de replica dată de Ecaterina Andronescu atunci când i-a aşteptat la aeroport pe olimpicii de la astofizică. Ministrul le-a spus atunci olimpicilor că ei nu sunt la fel de apreciaţi ca sportivii pentru că majoritatea optează să plece la studii în străinătate.

Secretarul de stat, Stelian Fedorca, a declarat pentru gandul că vinovat pentru nepremierea olimpicilor din 2011 este fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu. "Problema este de legalitate pentru că nu putem să dăm nişte bani retroactiv, ţinând cont că în 2011 legea nu permitea ca profesorii să fie premiaţi, ci numai elevii. Atunci cineva de la minister, Oana Badea sau Daniel Funeriu, au zis că ori premiem pe toată lumea, ori pe nimeni. Aşa am ajuns în situaţia asta. Încercăm să găsim o posibilitate de premiere, dar este destul de dificil pentru 2011", a declarat Stelian Fedorca.

Secretarul de stat le spune olimpicilor că vor fi premiaţi de următorul parlament. "Probabil că în parlamentul următor va exista o iniţiativă legislativă prin care să-i premiem pe olimpicii din 2011. Am vorbim cu colegii mei să găsim o soluţie, alta decât ce am încercat până acum. Nu am renunţat la această ideea", a precizat Fedorca.

Scrisoarea deschisă a olimpicilor este a doua de acest fel. În august, profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotul naţional de matematică, adresa o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi preşedintelui înterimar Crin Antonescu, în care se declara "umilit" şi "revoltat".

Scrisoare trimisă de elevi:

Domnule Prim-Ministru,
Doamnă Ministru al Educaţiei,

Suntem un grup de foşti si actuali olimpici internaţionali, dezamăgiţi de lipsa de respect pentru performanţa in educaţie. Este imposibil ca după aproape un an si jumătate să nu primim niciun semn de recunoştinţă pentru lobbyul adus României la olimpiadele internaţionale la care am participat in anul 2010-2011. Pe cât de mândri am fost că am reprezentat cu success România la nivel mondial, pe atât de mâhniţi suntem de lipsa de reacţie a Ministerului Educaţiei si a Guvernului României in ceea ce priveşte recunoaşterea meritelor noastre şi ale profesorilor noştri. In ultimii ani, România s-a clasat printre cele mai puternice ţări europene ca urmare a rezultatelor obţinute de noi şi de colegii noştri la numeroasele olimpiade la care am participat.

Fără o motivaţie clară, in anul şcolar 2010-2011 Ministerul Educaţiei nu a mai organizat Festivitatea de Premiere a Olimpicilor Internaţionali, o tradiţie începuta in anul 1990. Până în
2010, această Premiere a avut loc in fiecare an la sfârşit de noiembrie/început de decembrie. Anul trecut însă, după ce a fost amânată până in luna iulie, în momentul în care unii dintre
noi erau deja în tren în drum spre festivitate, am fost anunţaţi ca totul se amâna "pe termen nedefinit". Niciun motiv, nicio scuză, nici măcar un "mulţumesc frumos".

După o altă scrisoare deschisă a coordonatorului Lotului Naţional de Matematică, domnul Profesor Dr. Radu Gologan, dumneavoastră, doamnă Ministru al Educaţiei şi dumneavoastră,
domnule Prim Ministru, aţi promis ca veţi găsi o soluţie. Au trecut însă 4 luni de atunci, multe telefoane date pentru a verifica situaţia premiilor, şi multe discuţii purtate cu experţi în legislaţia României, care ne-au spus de nenumarate ori că nu exista niciun motiv pentru a nu ni se acorda premiile meritate.

In luna august însa, am aflat chiar de la dumneavoastră, doamnă Ministru al Educaţiei, motivul pentru care Festivitatea nu a fost organizată. La întoarcerea Lotului României pentru Olimpiada Internaţionala de Astronomie si Astrofizică din Rio de Janeiro, Brazilia, ne-aţi spus ca noi nu suntem la fel de apreciaţi ca olimpicii sportivi pentru că majoritatea colegilor noştri opteaza să îşi continue studiile superioare in străinatate. Printre noi se afla şi tineri care studiază in afara ţării şi care se simt profund umiliţi de replica dumneavoastră.

Reprezentăm România la unele dintre cele mai mari universităţi din lume si credem că munca şi eforturile noastre sunt unul dintre cei mai importanţi factori în promovarea imaginii României în străinatate.

Nu acceptăm să fim generaţia neglijată si nici ca eforturile profesorilor noştri să rămână uitate. Ştim că suntem o generaţie de tranziţie politică si impas economic, însa considerăm că asta nu ar trebui să afecteze sistemul educaţional si că respectul pentru perfomanţă trebuie să rămână o prioritate.


Cu stimă,
Foşti si actuali olimpici internaţionali.