După ce doi ani au fost suspendate, ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat că olimpiadele şi concursurile şcolare se reiau. Elevii au constatat însă că de pe lista acestor competiţii lipsesc olimpiadele de engleză, de limba şi literatura română şi de istorie, motiv pentru care acuză Ministerul că îşi bate joc de olimpici.

„Elevii ce se pregătesc temeinic la aceste discipline nu vor avea ocazia să participe la concursurile care să le ateste cunoștințele sau care să îi ajute să obțină performanța. Totodată subliniem faptul că Olimpiadele și Concursurile recunoscute de către Minister sunt cele care fac elevul să obțină bursa de performanță. Astfel, ne punem următoarea întrebare și anume cum va putea fi răsplătit un elev olimpic la una dintre disciplinele scoase de minister, dacă nu va putea susține olimpiada la disciplina la care performează?”, se arată într-un comunicat transmis duminică de mai multe asociaţii de elevi din ţară.

Elevii spun că inechităţile sunt flagrante, deoarece majoritatea disciplinelor de olimpiadă dispărute sunt specifice profilului uman. „Limba și literatura română materie obligatorie la Bacalaureat, iar istoria este proba obligatorie specifică profilului uman, fiind astfel mai mult decât necesară includerea lor în lista de olimpiade”, au mai transmis ei, arătând că olimpicii au devenit bătaia de jos a Ministerului Educaţiei.

Pe bună dreptate, elevii se întreabă şi care au fost motivele pentru care Ministerul a eliminat aceste competiţii.

“Considerăm strigător la cer ca, după doi ani în care olimpiadele nu au fost organizate în mod nejustificat, acestea să fie reluate doar la anumite materii. Prin actuala listă, elevii ce performează în domenii umaniste ajung să fie discriminați, neavând posibilitatea de a-și materializa cunoștințele și de a beneficia de burse de performanță, în baza rezultatelor obținute. Criteriile de selecție a materiilor la care sunt organizate olimpiadele sunt de neînțeles, având în vedere faptul că două dintre disciplinele scoase, limba și literatura română și istoria, sunt discipline obligatorii la examenul de Bacalaureat”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Structurile reprezentantive ale elevilor îi cer ministrului Sorin Cîmpeanu reintroducerea olimpiadelor scoase „pentru a nu discrimina elevii și pentru a oferi tuturor oportunitatea de a performa, indiferent de materie”.