În urmă cu 100 de ani, pe lângă liceul de băieţi "Emanuil Gojdu", în Oradea s-a înfiinţat şi un liceu public de fete, care a primit numele "Oltea Doamna". Pentru a marca centenarul, şcoala, azi una gimnazială, a pregătit un program festiv pe parcursul săptămânii viitoare.

Sărbătoarea va debuta luni, 14 octombrie, în Cetatea Oradea, cu o conferinţă de istorie locală, "Şcoala Româneasca după Marea Unire" (ora 11). Simultan, în incinta şcolii va avea loc un târg de carte.

Marţi, în parcul IC Brătianu, elevii de la "Oltea Doamna" vor participa la diferite activităţi sportive, iar miercuri, de la ora 11, în Piaţa Unirii, vor fi protagoniştii unui flashmob intitulat "Dansaţi cu Oltea".

Joi, sub genericul "Oltea 100", în incinta şcolii vor avea loc diferite concursuri şi manifestări, iar de la ora 13 va fi lansat un proiect Erasmus, intitulat "Coding Awaits Future".

Punctul culminant

"Momentele cele mai importante ale evenimentului "Oltea la Centenar" se vor desfăşura vineri, 18 octombrie, atât la sediul instituţiei din Str. Parcul Traian nr. 16, cât şi la Filarmonica de Stat Oradea. Programul va debuta cu  momentul festiv al dezvelirii unei plăci comemorative, care atestă că şcoala, înfiinţată în 1919, după Marea Unire, a depăşit toate vicisitudinile istoriei, rămânând o instituţie de referinţă a învăţământului orădean", se arată într-un comunicat transmis de unitatea de învăţământ.

Sub genericul "Punte între generaţii", festivitatea de la sediul şcolii va continua cu un moment emoţionant, prilejuit de întâlnirea dintre scriitoarea Ana Blandiana - fostă elevă a şcolii - şi actualii elevi şi profesori. Tot cu acest prilej, va fi lansat şi imnul şcolii.

În aceeaşi zi, începând cu ora 15, festivităţile se vor muta la Filarmonica de Stat, unde vor fi evocate clipe din istoria acestei trainice instituţii şcolare, precum şi amintiri de suflet, marcatoare ale destinului unor personalităţi remarcabile care i-au păşit pragul, de-a lungul timpului.

"Generată de prezenţa fascinantă a scriitoarei Ana Blandiana, care va destăinui felul cum "Povestea mea a început cu Oltea", atmosfera va reverbera odată cu spectacolul artistic regizat şi montat sub egida Teatrului Regina Maria -Trupa Arcadia, în interpretarea talentaţilor elevi ai Şcolii Gimnaziale "Oltea Doamna", urmat de muzica înălţătoare a Corului Filarmonicii de Stat", se mai arată în comunicat.

La final, imnul gimnaziului va fi intonat de Corul Filarmonicii împreună cu corul şcolii, insuflând entuziasm şi dăruire atât elevilor, cât şi dascălilor pentru încă un centenar de performanţă în educarea şi modelarea generaţiilor viitoare de gimnazişti.

Un veac de istorie

Şcoala Gimnazială "Oltea Doamna" a fost înfiinţată acum 100 de ani, după Marea Unire, ca liceu românesc de stat pentru fete şi a depăşit toate vicisitudinile istoriei, un Război Mondial, refugiul, regimul comunist, rămânând o instituţie de referinţă a învăţământului orădean. Primul an şcolar sub autoritatea Regatului României a început în octombrie 1919, cu opt clase şi un total de 332 de eleve. Denumirea "Oltea Doamna", după mama domnitorului Ştefan cel Mare, a fost atribuită în anul 1921.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, instituţia s-a refugiat în Beiuş. În 1947, revenită în Oradea, şcoala a fost transformată în Liceul Teoretic de Fete nr. 1, având circa 400 de eleve. Dacă în anul şcolar 1959-1960 existau 19 clase cu 740 de elevi şi 24 de cadre didactice, recordul a fost înregistrat în anul şcolar 1984-1985, cu 1.485 de elevi, care învăţau în această instituţie de învăţământ, unde existau laboratoare de chimie, biologie, fizică, ştiinţe sociale, cabinete de limba română, istorie, geografie şi limbi moderne.

Şcoala "Oltea Doamna" funcţionează în prezent în trei clădiri, situate în Parcul Traian nr. 16. Cea mai veche apare în 1820 şi serveşte drept primărie a Olosigului (malul drept al Crişului), a doua este ridicată între 1897-1901, ca spaţiu al Şcolii Primare Maghiare, iar cea mai nouă (Clădirea A) este dată în folosinţă începând din 1980.

La debutul anului şcolar 2019-2020, şcoala are 36 de clase de elevi în ciclul primar şi gimnazial, cu un număr de 1.015 elevi şi 7 grupe de preşcolari cu 175 de copii, pregătiţi de 65 de cadre didactice.

În prezent, şcoala se bucură de recunoştere internaţională şi a intrat într-o echipă globală de profesori inovativi, ambiţioşi, auto-motivaţi, orientaţi către rezultate, împuterniciţi să creeze şi să utilizeze resursele moderne şi creativitatea educaţională cu înţelepciune. Faptul că "Oltea Doamna" este o instituţie de elită este atestat şi de participarea exemplară la olimpiadele şi concursurile şcolare pe discipline, unde elevii şcolii au obţinut un număr de 195 de premii la etapele  judeţene şi naţionale, doar în anul 2019.

Citiţi un articol despre istoria şcolii aici: Doamna de 100 de ani: Școala „Oltea Doamna”, primul liceu românesc pentru fete, a ajuns la Centenar (FOTO)


PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Marți, 15 octombrie 2019:

- Parcul I.C. Brătianu  Orele 11.00-13.00

  • „Pe locuri, fiți gata, Sport cu Oltea”

Miercuri, 16 octombrie 2019:

- Piața Unirii Orele 11.00

  • „Dansați cu Oltea” - flashmob promovare eveniment

Joi, 17 octombrie 2019:

- Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, Str. Parcul Traian nr. 1 Orele 11.00-13.00

 - „Oltea 100”

 - „Centenar din 100 de piese”

 - "100 de copii, 100 de panseluțe”

 - „Jocuri culese în 100 de ani” - sala de sport

 - Lansare Proiect Erasmus „Coding Awaits Future” - orele 13.00 - cabinet informatică

 - „Școala mea - blazonul școlii” - Bibloteca Județeană „Gheorghe Şincai”

Vineri, 18 octombrie 2019:

- Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, Str. Parcul Traian nr. 16 Orele 9.30-11.30

 - „100 ani de istorie”: cuvânt de deschidere al organizatorilor; alocuțiuni ale invitaților; dezvelire placă comemorativă; prezentarea filmului documentar al școlii.

 - „Punte între generații”: moment - Ana Blandiana; gânduri ale absolvenților; imnul școlii

 - „La mulți ani, Oltea Doamna!”

- „Party Oltea”

- Filarmonica de Stat Oradea, Str. Moscovei nr. 5  Orele 15-16.30

- „Oltea la Centenar”: cuvânt de deschidere al organizatorilor, alocuțiuni ale invitaților;

- „Povestea mea începe cu Oltea”: invitat de onoare - Ana Blandiana;

- Moment cultural-artistic: Teatrul Regina Maria - trupa Arcadia și elevii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” Oradea, Corul Filarmonicii de Stat și elevii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” Oradea