Dacă nu ai reuşit să te autorecenzezi, mai ai o ocazie să completezi chestionarul din cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor. Între 16 mai şi 17 iulie, un recenzor va veni la tine acasă ca să te intervieveze, înregistrând datele pe care tu i le vei oferi, cu ajutorul unei tablete electronice. 

Recenzorul este persoana care interacţionează direct cu populaţia care nu a putut, din diverse motive, să se autorecenzeze, intervievând persoanele din locuinţele alocate în sectorul de recensământ atribuit şi completând informaţiile pentru toate locuinţele, spaţiile colective de locuit, gospodăriile şi persoanele din sectorul respectiv. 

Fiecare recenzor care se află în teren, va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile (parţial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat şi CNP-urile (parţial anonimizate) pentru care trebuie desfăşurat interviul. Recensământul urmează un calendar fix, aşa că ar trebui să fii acasă în perioada respectivă, deoarece amânarea vizitei se face doar în cazuri excepţionale. Recenzorul este uşor de recunoscut, întrucât are obligaţia de a prezenta legitimaţia cu însemnele recensământului (RPL 2021). 

Durata activităţii de recenzare faţă-în-faţă depinde de numărul de secţiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă, iar în mod normal, aceasta poate varia între 3 şi 10 minute per persoană.

În funcţie de locaţia locuinţelor pe care le deţii, vei fi căutat de unul sau mai mulţi recenzori.  Asta pentru că fiecare localitate este împărţită în sectoare de recensământ, iar un recenzor efectuează recenzarea într-un singur sector. Acesta are datoria să viziteze fiecare locuinţă din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. 

Recensământul este o datorie cetăţenească şi este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetăţean este esenţială pentru buna desfăşurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informaţii sau furnizarea de date incomplete sau eronate constituie contravenţii care pot fi sancţionate cu amendă între 1.000 şi 3.000 lei. Cu toate acestea, este bine ca fiecare dintre noi să înţelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ este o îndatorire civică şi o responsabilitate faţă de comunitatea în care trăim.

Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice şi implicit contribuţia celorlalţi cetăţeni de bună-credinţă. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci şi noi trebuie să oferim informaţii reale şi complete.

Toate întrebările cuprinse în RPL 2021 trebuie să fie completate corespunzător cu situaţia particulară a fiecărei persoane, deci nu puteţi refuza să răspundeţi la întrebările adresate. Acestea sunt concepute astfel încât să nu aducă atingere niciunei categorii de persoane. Atenţie! Nu se cer informaţii confidenţiale precum datele cardurilor bancare, averea sau veniturile realizate, istoric medical sau simpatii politice.

(advertorial)