Asociația Euro Foto Art îl omagiază pe primul fotograf al Oradiei, pictorul Mezey Lajos, care la jumătarea secolului XIX a adus în oraș un dagherotip, strămoșul aparatului de fotografiat.

În memoria lui Mezey, pe casa în care a locuit și unde a funcționat studioul foto a fost amplasată o plăcuță comemorativă, iar în Cetatea Oradea a fost inaugurat un spațiu expozițional care îi poartă numele.

Plăcuța a fost dezvelită joi pe imobilul aflat pe strada Episcop Mihai Pavel, la numărul 3, în prezența a celor doi strănepoți ai artistului: Mezey András din Budapesta și Kiss Anna din Debrețin.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de președintele asociației, Ştefan Tóth István, dezvelirea plăcii comemorative a fost un eveniment așteptat de 3 ani, dar care a avut loc în prezența unui public restrâns, din cauza ninsorii.

Placa anunță trecătorii că în acea casă a funcționat, între anii 1852 și 1876, „primul atelier de fotografie din Oradea, înființat de pictorul și fotograful Lajos Mezey”.

Ulterior, un omagiu a fost adus și la monumentul funerar al fotografului de pe Aleea Personalităților din cadrul Cimitirului Rulikowski, iar la Cetatea Oradea a fost inaugurat un centru expozițional care îi poartă numele pictorului fotograf.

Cu acest prilej, președintele Visit Oradea, Alexandru Chira, a anunțat că, foarte probabil, în curând va încheia un protocol de colaborare cu Asociația Euro Foto Art, pentru organizarea unui șir de evenimente dedicate artei fotografice.

Cine a fost Mezey Lajos

Născut la Oradea pe 3 octombrie 1820 într-o familie cu rădăcini în nobilimea din Ungaria, cu un frate avocat şi totodată comandant al pompierilor, Mezey Lajos n-a ajuns motiv de mândrie pentru ai săi. După absolvirea liceului, s-a apucat de pictură, supărându-şi părinţii care l-au lăsat fără niciun ban.

Boem şi dornic să devină pictor, la 19 ani a pornit într-un periplu prin Europa, pe la Budapesta, Viena, Munchen, Paris, Veneţia, Roma. A trăit din banii câştigaţi ca pictor ambulant, dar nici nu avea nevoie de mult. Cel mai mult voia să vadă picturile din muzee şi să deprindă îndemânarea artiştilor pe care i-a cunoscut. Aşa a învăţat să picteze şi altare, ulterior realizând la Oradea picturile din Biserica Sfântul Duh (strada Dunărea de azi) şi din alte lăcaşuri de cult.

În 1847, s-a reîntors la Oradea și cândva în anii următori, nu se știe exact când, a adus aici un dagherotip, așa cum văzuse în străinătate.

Prima imagine pe care Mezey a realizat-o îl înfățișează împreună cu una din fiicele sale (foto sus) și se găsește azi la Muzeul Naţional de Artă din Budapesta. Ea datează din 1852, şi tot de pe atunci casa Mezey a devenit primul studio de dagherotipie din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!