Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost sărbătorită, marţi, în Cimitirul Municipal, printr-o ceremonie militară care a avut loc la mormintele celor trei soldaţi orădeni care şi-au pierdut vieţile la Revoluţia din 1989. 

Audienţa a fost formată doar din oficialităţi, militari, preoţi şi reprezentanţi ai Asociației Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei. Toţi participanţii au respectat regulile impuse de pandemia de coronavirus, purtând măşti de protecţie și respectând distanțarea. 

Evenimentul a început cu intonarea imnului național de către fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor poliţiei de frontieră şi cu o slujbă religioasă oficiată de preotul militar al Garnizoanei Oradea, Mircea Ioniţă, lângă mormintele sublocotenenţilor post-mortem Marius Cosma (19 ani, găsit împuşcat în cap la Arad pe 24 decembrie 1989), Adrian Victor Puşcău (19 ani, împuşcat la Arad pe 23 decembrie 1989) şi Adrian Dorin Danşe (19 ani, împuşcat în gât pe 24 decembrie 1989 la Bucureşti).

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a relatat pe scurt cele mai importante evenimente din decembrie 1989, subliniind la final că nici acum vinovaţii nu au fost pedepsiţi pentru uciderea în masă a românilor nevinovaţi. "Mistificarea adevărului face ca nici în ziua de azi cei vinovaţi de cele întâmplate să nu fie traşi la răspundere. Decembrie 1989 reprezintă punctul de pornire spre o societate liberă, democrată. Datoria noastră este de a păstra libertatea şi de a continua munca de construcţie a ţării, astfel sacrificiul nu va fi în zadar", a spus reprezentantul Guvernului. 

La microfon a urmat Liviu Lupea, reprezentant al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, care a spus în discursul lui că din cei 32 de membri revoluţionari, mulți nu mai sunt în viață. "Ca în orice duminică de dinainte de 22 Decembrie, membrii asociaţiei se întâlnesc pentru a-i comemora în cadrul unei slujbe religioase pe cei care şi-au dat viaţa şi pe cei care au luptat pentru acest lucru în urmă cu 31 de ani. În acest context am constatat că 10 dintre camarazii noştri nu mai sunt, din 32. Ne ducem încet, încet, acolo unde merge fiecare dintre noi la vremea potrivită", a spus Lupea. 

La mormintele celor trei soldaţi căzuţi la Revoluţie s-au depus apoi mai multe coroane de flori. În ordine, au cinstit memoria militarilor prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele CJ Bihor Călin Gal şi viceprimarul Arina Moş, dar şi mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei, între care şi Daniel Vulcu, fostul director al Teatrului Regina Maria, dar şi Gheorghe Bochiş (foto stânga), care ca de obicei a adus cu sine drapelul tricolor fără stema României Socialiste purtat în ultimele zile ale anului 1989 prin oraşul de pe Criş.

După defilarea dispozitivului de onoare, în acordurile muzicii militare, alaiul s-a mutat la mormântul eroului Neculai Tomozei (34 ani, lovit de un camion la Remeţi, pe 23 decembrie 1989), unde a fost oficiată o slujbă religioasă, urmată de depuneri de coroane. 

Ceremonia a fost organizată de Instituţia Prefectului Bihor şi Garnizoana Oradea, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor şi al Primăriei Oradea.

22 decembrie 1989 marchează căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și sfârșitul regimului comunist, după o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații demarate în mai multe orașe ale țării. Revoluția a culminat, în 25 decembrie 1989, cu procesul sumar și execuția soților Ceaușescu. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați. Revoluția a făcut, în total, 5.205 victime, dintre care 1.116 morți și 4.089 de răniți. Din cei 1.116 morți 159 de victime au căzut până la 22 decembrie, orele 12.09, când Ceaușescu a fugit.