Circa 100 de persoane s-au adunat joi seară în Piaţa Unirii pentru a-i aduce un omagiu şi a ţine un moment de reculegere lângă trecerea de pietoni semaforizată, unde în urmă cu exact un an a fost accidentat Takacs Norbert, în vârstă de 17 ani, după ce a trecut pe culoarea roşie a semaforului.

"Nu e un protest, e un omagiu. Se împlineşte un an de când a murit copilul nostru", a spus Takacs Sara, mama tânărului, care a pus prima o lumânare şi a lipit poza lui Norbert lângă trecerea de pietoni. Cu ochii în lacrimi şi primind consolări de la apropiaţii prezenţi, părinţii lui Norbert au rămas aproape o oră în faţa lumânărilor aprinse.

Printre cei care au venit să depună o floare şi să aprindă o lumânare în memoria lui Norbert s-au numărat şi colegi şi profesori de la Colegiul Naţional "Partenie Cosma". "Gândesc acelaşi lucru pe care l-am gândit şi anul trecut, că nu s-a făcut dreptate părinţilor şi nu s-a făcut nimic real pentru a se vedea ce s-a întâmplat de fapt. E păcat pentru că a fost un copil extraordinar", a spus Barta Kristina, profesoara lui Norbert de limba maghiară.

Un omagiu a adus şi Delia Scorţe, mama Patriciei Aktaa, fetiţa în vârstă 5 ani, care a murit pe 24 mai 2010 în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea, în urma unei toxiinfecţii alimentare cu Salmonella. Delia Scorţe a depus plângere penală pentru ucidere din culpă împotriva doctoriţelor care s-au ocupat de caz, pe motiv că l-ar fi tratat superficial. "Cred că ştiu cel mai bine cât de devastatoare e pierderea unui copil. Am vrut să vin să-i susţin moral. Îngeraşii noştri merită să le aducem un omagiu", a spus femeia.

Takacs Norbert, în vârstă de 17 ani, din localitatea bihoreană Biharia, a decedat pe 10 februarie 2010. Cu trei zile înainte, el a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean cu fractură de tibie, piramidă nazală şi multiple leziuni la nivelul antebraţelor, după ce a fost acroşat de o maşină încercând să treacă strada pe roşu.

Iniţial, tânărul a fost internat la secţia de chirurgie maxilo-facială, iar apoi a fost transferat la secţia de ortopedie. În a treia zi de la accident, a fost operat la tibie şi a decedat la câteva ore după intervenţie, doctorii acuzând apariţia unei embolii grăsoase. Familia a acuzat medicii orădeni de malpraxis, reclamând că nu l-au operat, ci l-au lăsat să zacă din cauză că accidentul s-a petrecut în weekend.

La două luni după ce Takacs Norbert a decedat, ancheta privind moartea lui a fost mutată la Colegiul Medicilor din Cluj, care a emis apoi un rezultat potrivit căruia în caz nu a fost găsită o culpă medicală. Părinţii lui Takacs Norbert au mai depus încă din vara anului trecut încă o plângere la Bucureşti, la Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor, care nu s-a rezolvat în favoarea reclamanţilor.

"Am primit înapoi răspuns că noi, ca persoane fizice, nu putem cere reexpertizarea cazului. Poliţia a început cercetările şi a cerut experiza la Colegiul Medicilor din Timişoara, acum aşteptăm rezultatele", a spus Takacs Sara.

La acea vreme, în urma unei anchete a conducerii spitalului şi a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, s-au constatat "disfuncţionalităţi în modul de internare a tânărului pacient".