Omar Hayssam a fost pus oficial liber, din 9 ianuarie 2012, de către autorităţile siriene. Acestea au informat că pedeapsa dată acestuia în 2008, de patru ani de închisoare pentru infracţiuni la legea siguranţei statului, a fost executată.

Potrivit Mediafax, avocatul care l-a apărat pe Omar Hayssam, Ion Cazacu, a declarat, marţi, că există un document oficial de la Procuratura generală a Siriei, transmis tatălui sirianului, în care se arată că există o deciziei de executare a patru ani de închisoare, începând cu 9 ianuarie 2008. Prin deducţie, a spus el, în 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerată executată.

Avocatul a menţionat că nu are cunoştinţă dacă în Siria pe numele lui Omar Hayssam există şi alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse. "Nu ştiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic", a mai spus avocatul Cazacu.

Omar Hayssam - cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963 - a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României. Autorităţile române au iniţiat o serie de demersuri pentru aducerea lui Hayssam în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa la închisoare, dar până acum, degeaba.

Dosarul fugii lui Omar Hayssam din ţară se judecă la La Curtea de Apel Oradea. Un nou termen de judecată în acest dosar va fi pe 6 februarie, când va începe şi cercetarea judecătorească, cu audierea primilor martori.